abdij Sion

Monniken van abdij Sion kunnen zich definitief vestigen op Schiermonnikoog

Abdij Sion in Diepenveen verlaten door Cisterciënzer monniken
Abdij Sion in Diepenveen verlaten door Cisterciënzer monniken © RTV Oost
De Cisterciënzer-monniken die vorig jaar abdij Sion bij Diepenveen verlieten kunnen een nieuw klooster beginnen op Schiermonnikoog.
Het waddeneiland heeft ingestemd met de bouw van een klein klooster voor zeven broeders. De gemeente Schiermonnikoog liet dat weten na een bericht in het Friesch Dagblad vandaag. Het nieuwe klooster moet wel ten westen van het enige dorp op het eiland komen te staan. Dat is een voorwaarde, want ten oosten van het dorp is het natuurgebied. 

Schiermonnikoog vernoemd naar schiere monniken

De Cisterciënzer-monniken maakten al jaren geleden hun wens kenbaar het liefst terug te willen keren naar het eiland waar zij eeuwen geleden vandaan kwamen. Schier, de kleinste gemeente van Nederland, heeft zijn naam aan de broeders te danken. Op het eiland verbleven vroeger de monniken van een Cisterciënzer-klooster bij Dokkum. Zij droegen grijze pijen. Schiermonnikoog is dus het eiland (oog) van de grijze (schiere) monniken. De laatste broeder verliet het eiland in 1580, toen Friesland protestants werd. 

Vier monniken wonen al op het eiland

Vier van de zeven monniken wonen al in een tijdelijk onderkomen op Schiermonnikoog, drie anderen verblijven nog op het vasteland. Het is niet bekend wanneer de bouw van het klooster kan beginnen en wanneer de monniken er in kunnen trekken. ,,Het hoeft niet zo groot te worden. Ze moeten een gebedsruimte hebben, een eetzaal, een gastenverblijf en wat cellen'', zegt de wethouder Willem Meerdink.
De monniken hebben vorige maand een paar informatieavonden gehouden om de ruim negenhonderd eilanders bij te praten. Meerdink: ,,Ze hebben het dorp op de hoogte gesteld van wat hun plannen zijn, wie ze zijn, waarom ze monnik zijn geworden en hoe ze leven. Ik denk dat ze daar draagvlak hebben gekregen voor hun plannen, mijn indruk is dat het goed is gevallen in de gemeenschap.''

Mooi dat naamgevers terug zijn

,,Het is mooi dat onze naamgevers straks weer terug zijn, dat is de stemming hier'', aldus Meerdink.
De kloosterorde van de Cisterciënzers had zich na het vertrek van het waddeneiland gevestigd in Diepenveen bij Deventer. Maar de gemeenschap is zo klein geworden dat abdij Sion te groot werd. Abdij Sion is vorig jaar verkocht. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.