Verhalen

De sport "roller derby" is niet voor mietjes

Roller derby. Dat is rolschaatsen voor stoere vrouwen, die niet bang zijn om een blauwe plek op te lopen. Esmee Droog en Tamarah Swensen beuken bij vereniging Roller Derby Twente en zoeken heldhaftige mannen en vrouwen.Â
De dames hebben allebei blauwe plekken op de armen en benen. "Maar daar zijn we trots op, dat hoort bij de sport." Veel gebroken hebben ze niet. "Alleen mijn sleutelbeen", aldus Tamarah. 
De sport is ontstaan in de jaren '30 in de Verenigde Staten. Esmee: "Toen was het echt een show-sport. Compleet met fishnet-panty en korte broekjes. Dat is nu wel anders. We rollen niet voor de show."

Doel

Wat wél het doel is, is om rondes te maken waarmee je punten kunt vergaren. Tamarah: "Je maakt een ronde door de verdediging heen. Twee skaters, de zogeheten jammers, racen tegen elkaar. De blockers van de teams moeten de racers tegenhouden. Je moet het zien als bij ijshockey en bij short-track."
Het team in Enschede bestaat vijf jaar en levert nu al atleten af voor het nationaal team, want Esmee is twee jaar geleden naar het Wereldkampioenschap in Texas geweest. Zowel Tamarah als Esmee proberen deze week weer in de selectie van het nationaal team terecht te komen.
Sportievelingen die niet bang zijn, kunnen zich melden via freshmeat@eastsiderocknrollers.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.