afvalwaterinjectie

Statenfractie CDA wil van gedeputeerde duidelijk over risico's afvalwaterinjectie in waterwingebied

Statenfractie CDA wil duidelijkheid over risico's afvalwaterinjectie in waterwingebieden
Statenfractie CDA wil duidelijkheid over risico's afvalwaterinjectie in waterwingebieden
CDA Overijssel maakt zich ernstig zorgen over de tegenstrijdigheden in het verhaal rond afvalwaterinjecties in waterwingebieden. De NAM, Vitens en een Duitse geoloog zeggen namelijk afwijkende dingen over de omstandigheden en de risico's.
Waterbedrijf Vitens wil niet dat afvalwater in lege gasvelden die deels onder waterwingebieden worden geinjecteerd. Dat kan namelijk risico's opleveren voor het winnen van drinkwater. Maar volgens de NAM is er geen risico omdat het afvalwater tussen twee zoutlagen wordt opgeslagen. 

Zout opgelost

De Duitse geoloog Katzschmann heeft onlangs gezegd dat een zinkgat in Nordhausen mede is ontstaan doordat zoutlagen oplosten. De NAM zegt dat ditzelfde zout, anhydriet, onoplosbaar is. Dit lijken volgens de Statenfractie van het CDA tegenstrijdige meningen van deskundigen en de fractie heeft nu vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. 
De fractie wil graag weten van Gedeputeerde Lievers weten of er inmiddels contact is geweest met Vitens en de NAM over het vraagstuk afvalwaterinjectie in waterwingebieden. Ook wil het CDA weten of de Duitse geoloog uitgenodigd wordt om een presentatie te geven over zijn zienswijze op oplosbaarheid van anhydrietlagen. 
Het CDA wil graag weten of de Gedeputeerde Staten deze ontwikkelingen gaat inzetten als nieuwe inzichten die kunnen leiden tot een intrekkingsverzoek van de vergunning.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.