Albergen

Raad van State: terecht geen bouwvergunning voor insecthuis Albergen

Ontwerp van de 'insectwoning' in Albergen
Ontwerp van de 'insectwoning' in Albergen
De kans dat er een bijzonder insecthuis in het buitengebied van Albergen komt, is heel erg klein geworden. De Raad van State oordeelt dat de bouwvergunning voor het project terecht is vernietigd door de rechtbank.
In eerste instantie mocht van het college van burgemeester en wethouders het bijzondere 'woonkunstwerk' worden gebouwd. Er werd een bouwvergunning verstrekt met een voorwaarde: in het kunstwerk mocht alleen gewoond worden als de gemeenteraad een wijziging van het bestemmingsplan zou vaststellen. De gemeenteraad deed dat niet, waardoor het kunstwerk wel mocht worden gebouwd, maar er niet in mocht worden gewoond.

Rechter: voorwaarde vergunning mag niet

Omwonenden gingen eerder al tegen de bouwvergunning in beroep bij de rechtbank. De rechter vernietigde in december 2014 het projectbesluit en de bouwvergunning. Volgens de rechter had het college de voorwaarde niet aan de vergunning mogen verbinden, omdat die afhankelijk was van een 'onzekere toekomstige gebeurtenis': namelijk het besluit van de gemeenteraad waar het college geen invloed op had.
De rechtbank achtte dit in strijd met het zogeheten rechtszekerheidsbeginsel. De bouwvergunning had daarom überhaupt niet afgegeven mogen worden. De aanvrager van de bouwvergunning was het hier niet mee eens, waarna hij in hoger beroep ging bij de Raad van State. Volgens hem was geen sprake van een onzekere gebeurtenis.
Het college van burgemeester en wethouders weigerde op een later moment ook een reguliere bouwvergunning te vertrekken. Tegen dat weigeringsbesluit is de aanvrager van de bouwvergunning ook in beroep gegaan. Volgens hem is dat besluit onvoldoende gemotiveerd. De Raad van State is het hier niet mee eens.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.