Oldenzaal

OM: geen vervolging marechaussee voor schieten bij aanhouding Oldenzaal

Arrestatieteam rijdt Duitse auto klem in Oldenzaal
Arrestatieteam rijdt Duitse auto klem in Oldenzaal
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een lid van de marechaussee niet strafrechtelijk vervolgen naar aanleiding van het optreden van een arrestatieteam, in november in Oldenzaal. Een man raakte bij dat optreden zwaar gewond toen hij werd neergeschoten.Â
Een arrestatieteam hield de man uit Overdinkel op 18 november aan in het kader van een onderzoek naar verdovende middelen door de Nederlandse en Duitse politie. De man werd, terwijl hij in zijn auto zat, geraakt door een schot uit het wapen van een lid van het arrestatieteam (AT).

Volgens de procedures

Uit onderzoek door de Rijksrecherche is gebleken dat het arrestatieteam bij het benaderen van de auto volgens de geldende procedure heeft gehandeld. De auto is tot stoppen gedwongen, waarna de leden van het AT om de auto gingen staan. Een van de AT-ers moest het rechter voorportier van de auto openen en de bestuurder onder schot houden, om te voorkomen dat de verdachte zelf mogelijk een vuurwapen zou gebruiken. Daarbij is het wapen van de AT-er per ongeluk afgegaan en is de kogel door de voorruit van de auto gegaan.
De AT-er heeft volgens het OM wel een fout gemaakt, maar er is geen sprake van opzet. Ook is er niet onzorgvuldig of onvoorzichtig gehandeld. Reden om de ambtenaar niet te vervolgen. Het slachtoffer kan bij het Gerechtshof nog in beroep gaan tegen het besluit van het OM.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.