OM eist werkstraf voor tractorbestuurder na dodelijk ongeluk 's-Heerenbroek

Tegen een 25-jarige tractorbestuurder uit Zwolle is een werkstraf van 90 uur geëist. De man zou op 9 oktober 2014 een ongeval hebben veroorzaakt op de Zwolseweg in 's-Heerenbroek waarbij een 70-jarige man uit Zwolle om het leven kwam.

Het slachtoffer uit Zwolle botste in de schemering tegen de achterkant van de combinatie waarmee de verdachte reed. De auto van het slachtoffer kwam door de klap op de andere weghelft terecht en botste frontaal op een tegemoet komende auto. De inzittende van die auto, drie vrouwen, raakten gewond. De Zwollenaar was op slag dood. De man zou geen gordel gedragen hebben.

Deel van aanhanger op de weg
De tractor en aanhanger stonden op de oprit van een boerderij aan de Zwolseweg, maar een deel stond nog op de weg. Dat kwam omdat tractorbestuurde niet ver genoeg de oprit op kon rijden, omdat er een geparkeerde auto in de weg stond.

Voordat hij naar de boerderij reed had hij nog telefonisch contact gehad en gezegd dat het erf vrijgemaakt moest worden, omdat hij met de 12 meter lange aanhanger anders niet weg kon. De auto zou worden weggehaald vertelde de man voor de rechtbank. "Toen ik aan kwam stond er een personenauto aan de kant van de weg dus ik dacht dat het geregeld was en ik stuurde de oprit in."

Geen tijd om te waarschuwen
Volgens de Zwollenaar kon hij op dat moment niets meer doen. Hij zag 400 meter verder de auto van het slachtoffer aankomen terwijl de eigenaar van de geparkeerde auto naar buiten kwam rennen om deze weg te zetten. Tijd om de aankomende automobilist te waarschuwen was er niet, zijn enige hoop was om de aanhanger van de weg te krijgen. 

De aanhanger was volgens de officier van justitie in elk geval 40 centimeter te lang en stak 1 meter 40 uit op de weg. Hij is ervan overtuigd dat de tractorbestuurder nog van alles had kunnen doen om het slachtoffer te waarschuwen.

Zo had de chauffeur tijd genoeg om uit te stappen, naar de weg te lopen om de naderende auto te waarschuwen. "Dat had ik niet, alles gebeurde in krap 30 seconden, vanaf moment dat ik afsloeg, de oprit op tot aan de aanrijding" zei de tractorbestuurder.

Slechte verlichting op aanhanger
De aanhanger was niet alleen te lang, er zaten ook nog eens te weinig reflectoren op de zijkant en de verlichting zou niet goed geweest zijn. De eigenaar van de aanhanger, een loonwerkersbedrijf, heeft daarvoor al een boete van 600 euro gehad.

"Een volgende keer weet ik wel wat ik doe" zei de verdachte vanochtend. "Ook al staat er een dure Lamborghini voor mijn tractor, ik zet hem er gewoon bovenop om ruimte te maken." De officier van justitie vindt bewezen dat de man het verkeer in gevaar bracht door zijn handelen.


De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
's-Heerenbroek rechtbank dodelijk ongeluk Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren