rechtbank

"Vrouw uit IJsselmuiden probeerde echtgenoot te vermoorden met insulinespuit"

Rechtspraak / uitspraak / Vrouwe Justitia
Rechtspraak / uitspraak / Vrouwe Justitia
Probeerde een 46-jarige vrouw uit IJsselmuiden haar echtgenoot te vermoorden toe ze hem in zijn slaap inspoot met een grote hoeveelheid insuline? Of wilde ze alleen voorkomen dat de man nog langer berichtjes uitwisselde met een andere vrouw? Voor het Openbaar Ministerie is het duidelijk: een poging tot moord en daarvoor zou de vrouw veroordeeld moeten worden tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Het huwelijk van de 46-jarige vrouw en haar inmiddels ex-echtgenoot brokkelde aan alle kanten af en in de nacht van zaterdag op zondag 22 op 23 november 2014 spoot de vrouw haar slapende echtgenoot een fikse dosis insuline in. Pas maandagochtend schakelde ze een ambulance in. Op dat moment was de man al in coma, met een zorgwekkend lage lichaamstemperatuur en een hoge dosis insuline in zijn bloed.
Die insuline had de vrouw gestolen in het verpleegtehuis waar ze werkte als medisch verzorgende. De vrouw werd halverwege vorig jaar ontslagen omdat ze nog veel meer medicijnen wegnam.

"Pas aangifte na scheiding"
Het slachtoffer deed pas na de scheiding aangifte. Bij de politie bekende de vrouw dat ze haar man een injectie met insuline gaf. Voor de rechtbank zei de vrouw dat ze het helemaal zat was dat hij steeds berichtjes uitwisselde met een andere vrouw.
"Ik wilde hem niet vermoorden, maar ik wilde even rust, een dag was al genoeg. Ik wilde dat hij zou stoppen met het Whatsappen met die vrouw waar ik bij was." De inspiratie haalde ze uit een bericht in de media over een vader die zijn kind op deze manier een week lang tot rust bracht.

Officier: wel degelijk sprake van moordpoging

Volgens de officier van justitie is er wel degelijk sprake van een moordpoging. Insuline inspuiten bij een gezond mens is gevaarlijk. De vrouw spoot de insuline op het moment dat het slachtoffer sliep en dus rustig was en vermoedelijk spoot ze een veel grotere hoeveelheid in dan ze toegeeft.
De officier van justitie wordt in dat laatste ondersteund door een medicus die het bloed van de man onderzocht. Volgens hem was de hoeveelheid insuline in het bloed vele malen groter dan de zes eenheden die de vrouw zegt te hebben toegediend. Omdat de vrouw voorafgaand aan het incident meerdere insulinespuiten wegnam op haar werk is er sprake van voorbedachte rade.

Psychiatrische kliniek

Het huwelijk van de twee liep kort voor het incident al op de klippen. Na haar ontslag vorig jaar belandde de vrouw in een psychiatrische kliniek met suïcidale neigingen. Psychische problemen zijn er nog steeds en meerdere hulpinstanties bemoeien zich met de afwikkeling van de scheiding en de zorg voor de drie kinderen van het stel.

De reclassering en een psycholoog staan loodrecht tegenover elkaar over wat te doen met de vrouw. De reclassering is bang dat de vrouw weg loopt van een behandeling en stelt een tbs met voorwaarden voor. De psycholoog denkt dat het wel goed komt met de behandeling en wijst de tbs juist af. Ze wordt daarin gevolgd door de officier van justitie, die denkt dat met een jaar voorwaardelijke celstraf voldoende druk wordt uitgeoefend op de vrouw om zich te laten behandelen.

De officier van justitie eist geen beroepsverbod tegen de vrouw. Dat zou haar kans op vastigheid in het leven teveel aantasten met alle gevolgen van dien. De advocaat van de vrouw is het niet eens met de officier van justitie en zegt dat er sprake is van tunnelvisie bij het Openbaar Ministerie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.