Robert Bridgeman: "Het wordt tijd dat we bewuster gaan leven en werken"

Mediteren, mindfulness, steeds meer mensen doen eraan blijkt uit onderzoek. En het is hard nodig, want het leven wordt steeds drukker. De hele dag door wordt er informatie op je afgevuurd; via je smartphone, tablet, internet, kranten, televisie en radio. Na het werk gaat het door en door. Zelf als we op vakantie zijn of met de kinderen aan het spelen zijn wordt de mobiel gecheckt, zodat we niets hoeven te missen.

Binnen een week ontvang je evenveel prikkels als honderd jaar geleden in een heel leven. Het is geen wonder dat veel mensen ziek worden of opgebrand raken. Continue iets aan je hoofd hebben gaat ten koste van je levenskwaliteit en gezondheid. "Het is belangrijk om de hoeveelheid informatie die je tot je neemt te dimmen", zegt Robert Bridgeman uit Zwolle. Hij onderzoekt wereldwijd methoden die bijdragen aan rust en aan bewuster leven & werken en is auteur van het boek 'Rust', dat vol staat met tips hoe je een leven vol stress kan ombuigen.

Effect van meditatie

Er zijn zo'n 600 wetenschappelijke onderzoeken per jaar naar de effecten van meditatie op het brein. Delen van het brein die met stress geassocieerd worden, worden kalmer en delen die met veerkracht te maken hebben worden sterker door meditatie. "Iedereen zou moeten gaan mediteren, ook op het werk", aldus Bridgeman. In veel landen wordt het normaal gevonden om op het werk te mediteren, maar in Nederland heerst er taboe op. Bridgeman: "Eén op de drie werknemers gaat mediteren op het toilet. Vijftig procent van de werknemers die mediteert durft het niet te vertellen aan een manager of collega's. Elke grote organisatie in Nederland zou een meditatieruimte moeten hebben." Het provinciehuis in Zwolle heeft een stilteruimte, verder heeft Bridgeman nog geen meditatieruimtes kunnen ontdekken in Overijssel.

'Search Inside Yourself'

Jaren geleden was Bridgeman directeur van een dienstverleningsbedrijf in de bouwwereld en totaal niet bezig met rust of meditatie. Hij heeft zijn leven acht jaar geleden omgegooid en kwam allerlei technieken tegen tijdens een sabbatical. Hij woonde een aantal jaren in Azië om daar te studeren in kloosters en werd daar heel rustig van. Uiteindelijk in America kwam hij uit bij het binnen Google ontwikkelde 'Search Inside Yourself' programma. "Daar heb ik bij de oosterse wijsheden de westerse onderbouwing gevonden en die heb ik meegenomen naar Nederland."

Nu geeft hij trainingen en cursussen aan mensen om de beste versie van zichzelf te zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
mindfulness Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren