Zwollenaar maakt oude videobeelden digitaal en haalt daarmee mooie herinneringen boven

"Heel, heel, heel gaaf." Dat zijn de eerste woorden van Jacob Veltman als hij een traantje weggeveegd heeft na het zien van een veertig jaar oude vakantievideo. "Die heb ik zelf gemaakt."

Zichtbaar ontroerd keek hij naar de oude vakantievideo uit de jaren zeventig. "Ik had niet verwacht dat de beelden zo mooi zouden zijn. 

Veltman was naar een demonstratie van het digitaliseren van oude videobeelden gekomen. Die werd in wijkcentrum Het Anker in Zwolle gegeven door Henri Ringeling. Het bedrijf van Ringeling, Historing, bestaat tien jaar en dat was voor de Zwollenaar reden om in het wijkcentrum eens te laten zien hoe het digitaliseren van video werkt. 

Bijna weggegooid
"We hadden de films bijna weggegooid," vertelt de vrouw van meneer Veltman. "Ja, we konden ze toch niet meer afspelen. Maar toen zagen we dat we vandaag konden zien hoe het werkt. Ik ben heel blij dat we gekomen zijn."

Ringeling heeft aan werk geen gebrek. De behoefte aan gedigitaliseerd materiaal is groot. "Ik zit de komende twee maanden al vol."

Om de tiende verjaardag van Historing nog wat extra kracht bij te zetten, houdt Henri Ringeling vanavond in hetzelfde wijkcentrum nog een historische disco-avond. Dat gebeurt onder de noemer 'jukeboxhits & videoclips'. 

Meer over dit onderwerp:
Zwolle video cultuur IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren