nieuws

Herinneringen aan de Elfstedentocht '86: "Met de hele familie voor de tv"

De Elfstedentocht van '86
De Elfstedentocht van '86
Het is vandaag dertig jaar geleden dat de Elfstedentocht werd geschaatst én gewonnen door onze Evert van Benthem uit Sint Jansklooster.
Wij vroegen op Facebook naar herinneringen aan de Elfstedentocht van 1986.

'Kapot maar zo trots'

Michel Berends was net 18 jaar: "100 keer vallen en opstaan, één vriend op 100 kilometer achtergelaten. Van de dag in de nacht schaatsend en een kwartier voor sluiting samen met m'n pa over de finish gaan. Kapot maar zo trots! Een klein kruisje! Het is alweer 30 jaar geleden, maar het voelt als de dag van gisteren."
Ook Joop Koning ter Heege deed in 1986 mee. Het was zijn tweede Elfstedentocht. Later, in 1997 schaatste hij voor de derde keer de tocht. 

'Top dag maar oh zo koud'

Herman Roode was toen 18 en zat op De Waag in Hengelo. "Wij zijn toen met een een aantal mensen met een busje erheen gereden. Het was een top dag maar oh zo koud!"
Gezina Wiersma stond in Birdaard, tussen Bartlehiem en Dokkum, te kijken en Garrit Hilterman stond aan de Bonkervaart. Marianne Kleen-Bredewold woonde toen in Bolsward en de tv masten stonden bij haar in de achtertuin.

Vrij van werk en school

Marc Paskamp is die dag niet naar school geweest: "Mijn vader zei, moet je niet naar school? 'Nee, ben ziek', zei ik, maar eigenlijk vond ik het legaal spijbelen!"
Ria Steinmeijer nam een snipperdag en heeft de hele dag tv gekeken. "Van tevoren een hele pan erwtensoep gemaakt, zodat we maar niets hoefden te missen, geweldig was dat. Dat waren pas winters."
Lucinda Boksem-Reekers was toen 9 jaar oud. "Oh man, we kregen vrij van school en zaten met de hele familie voor de tv."

Hele dag kijken

Veel mensen keken thuis of op het werk. Zo schrijft Sylvia Eilander: "M'n baas nam de tv mee naar kantoor". Roxane ter Hedde was 20 en had de hele dag een snuffelstage bij de Rabobank in Raalte. Bovenop de kast stond een tv. "Geweldig, dat vergeet ik nooit meer." Net als Lute Gombert, hij schrijft: "We keken op het werk naar een draagbare tv."
Ook op school werd gekeken, schrijft Isabel Kamphuis-Luiken: "Met zijn allen kijken in de aula op school!"

Uit bed gesleurd

Karin de Goede heeft bijzondere herinneringen aan die dag in 1986: "Ik werd 's morgens voor dag en dauw uit bed gesleurd door m'n vader om de start kijken. Ik weet alleen nog dat het zo donker was! Ik was 6."

Waar woont Van Benthem?

Hilgrit Van Asselt-Jordens woonde toen in Sint Jansklooster, waar winnaar Evert van Benthem vandaan kwam: "Regelmatig werd ik na zijn overwinning aangesproken op straat met de vraag: 'Waar woont Evert van Benthem? En tijdens de tocht zat ik samen met mijn moeder voor de tv en leerde ze me breien."

Hoogzwanger op de bank

Er waren die dag ook veel vrouwen hoogzwanger. Met een dikke buik keken zij naar de 'Tocht der Tochten'. Zo schrijft Alie van Dijk: "Ik was zwanger van mijn eerste kindje. Ik heb de hele dag tv gekeken!" Ook Alie Halfwerk was in verwachting: " Ik zat voor de tv hoogzwanger van mijn jongste zoon!"
Lia van der Wal: "Ik was zwanger van mijn dochter en we waren haar kamer aan het schilderen. We hadden de tv middenin de slaapkamer gezet om maar niets te missen."
En er kwamen kinderen ter wereld tijdens de tocht. Veronie Drenthen laat weten: "Onze dochter is toen geboren, ik had een klein tv'tje aan de rand van mijn kraambed staan!" Aliette Boeve weet zelf niet veel meer van die dag want, schrijft ze: "Ik werd die dag geboren" 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.