Proef om weidevogels op te sporen met drones is succes

De inzet van drones om nesten van weidevogels op te sporen blijkt succesvol. De afgelopen weken is onder meer bij Liederholthuis een proef uitgevoerd.

De stand van de weidevogels gaat al jaren achteruit. Als belangrijke oorzaak wordt de intensieve landbouw gezien. Zo worden door het gebruik van steeds grote machines nogal eens nesten van weidevogels kapot gemaakt. 

Inventarisatie zonder verstoring

Vrijwilligers proberen in veel weilanden en akkers de nesten van weidevogels op te sporen, zodat ze beschermd kunnen worden. Probleem is alleen dat ze daarbij de weidevogels makkelijk verstoren en dat lang niet alle nesten gevonden worden. De inzet van drones maakt het nu mogelijk om in een korte tijd vanuit de lucht de aanwezigheid van nesten in kaart te brengen, zonder veel verstoring. 

De proef is een initiatief van Landschap Overijssel, Brandhof Natuur & Platteland en Clear Flight Solutions uit Enschede. Ook de provincie Overijssel verleent steun aan het project. De afgelopen weken zijn veel testen uitgevoerd in weidevogelgebied Het Liederbroek bij Liederholthuis.   

Infraroodcamera aan boord

De drones worden bij die proeven voorzien van een zeer gevoelige infraroodcamera die verschillen in warmte detecteert. Daardoor lichten de warme nesten op in het koudere weiland. Automatisch worden daarbij de coördinaten vastgelegd die meteen worden doorgestuurd naar een landelijke database, waar vrijwilligers en boeren toegang tot hebben.

De afgelopen tijd is vooral gewerkt aan het verfijnen van de software die de nesten moet detecteren. Op dit moment worden ook andere dieren in het veld waargenomen. De softwareontwikkelaars proberen die waarnemingen eruit te filteren, zodat het systeem gebruiksvriendelijker wordt en weidevogelbeschermers in heel het land er vanaf volgend jaar mee aan de slag kunnen.  

'Uit heel het land al aanvragen binnen'
Projectleider Peter van den Brandhof is erg enthousiast over het verloop van de proef. "We zien veel meer dan met het blote oog en het opsporen van de nesten gaat ook veel sneller. Uit heel het land komen al aanvragen binnen voor de drone. Ik denk dat we een geweldige slag kunnen maken met deze techniek om de weidevogels beter te beschermen."

Deel dit artikel:

Reageren