Deventer

Middeleeuwse scheepswerf in Deventer Ossenwaard ontdekt

De eeuwenoude scheepsresten die vorig jaar zomer in de uiterwaarden van de IJssel bij Deventer werden gevonden, zijn niet alleen van een kogge. Er is ook hout van twee andere middeleeuwse schepen gevonden; waarschijnlijk van een aak en een keulenaar.
Dat heeft onderzoek in Antwerpen duidelijk gemaakt. Op basis van dat onderzoek trekt de Deventer stadsarcheoloog Bart Vermeulen een conclusie over de vindplaats van de scheepsresten, tegenover het Deventer stadsfront in de Ossenwaard. "We denken aan een middeleeuwse scheepswerf met een scheepskerkhof op die plek", zegt Vermeulen.

Hout zonder spijkergaten

Samen met Belgische archeologen concludeert hij dat omdat er ook restanten zijn gevonden van hout dat nog niet verwerkt was in schepen. "Hout zonder spijkergaten en nagelgaten", zegt Vermeulen. "Dat wijst op een werkplaats."
De plek voor die scheepswerf met scheepskerkhof is volgens Vermeulen goed te verklaren. "Aan een geul in de Ijssel, vlakbij de middeleeuwse brug over de rivier. Daardoor was het ook mogelijk om op een makkelijke manier hout naar de stad te brengen. Dat werd daar dan weer hergebruikt."
Het onderzoek in Antwerpen is nog niet afgerond. Binnenkort moet duidelijk worden welke scheepsresten interessant zijn om in Deventer te exposeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.