Sint Jansklooster

Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem bijna vergeten in Sint Jansklooster

Vandaag precies dertig jaar geleden, op 26 februari 1986, won hij de Elfstedentocht voor de tweede keer: schaatser Evert van Benthem. Sint Jansklooster had opeens een held in haar midden. Maar daar is tegenwoordig niet veel meer van te merken. In Sint Jansklooster is niets te vinden dat herinnert aan de legendarische schaatser.
Tijdens de veertiende editie van de Elfstedentocht finishte Evert van Benthem in Leeuwarden na een rit van 6 uur en 55 minuten. En hij won daarmee voor de tweede keer de tocht der tochten. Een unicum in de Nederlandse schaatsgeschiedenis.
Destijds was Sint Jansklooster te klein. Talloze mensen waren bij de huldiging van de topschaatser. Maar als je vandaag de mensen op straat aanspreekt, is er vrijwel niemand die weet dat hij dertig jaar geleden de Elfstedentocht won.

'Er kon niemand meer bij'

Bij het dorpshuis waar de schaatsheld destijds werd gehuldigd is het vandaag stil. Buurvrouw Jannie Steenbergen was er destijds bij. "Dat was wel heel bijzonder hoor. Dat een plaatsgenoot voor de tweede keer de Elfstedentocht wint. Het dorpshuis was helemaal vol tijdens de huldiging. Er kon niemand meer bij. Het was heel bijzonder."
En ook Gea Rook herinnert het zich als de dag van gisteren. Zij had een speciale band met de schaatser. Evert van Benthem is zelfs bij haar op kraamvisite geweest. "Dat komt denk ik omdat mijn man ook 3 keer de elfstedentocht heeft gereden. Ook ben ik wel eens samen met Evert naar Leeuwarden gereden, daar kom ik vandaan."

Geen standbeeld of museum

Zij herinnert Evert als een rustige, nuchtere man. "Hij liep niet naast zijn schoenen hoor." Het feit dat er helemaal geen museum of standbeeld staat vindt ze ook een beetje vreemd. Maar volgens haar komt dat omdat Evert vrij snel na zijn overwinningen naar Canada emigreerde.
Ook aan de Leeuwte, iets buiten Sint Jansklooster zelf, is het rustig. Daar staat het ouderlijk huis van Evert van Benthem. De schaatser heeft er zelf ook jarenlang gewoond. Na zijn winst had Evert een groot beeld van een schaatser op zijn hek geplaatst, maar de nieuwe eigenaar heeft dat niet laten zitten. Er is niemand thuis en nergens is een teken te zien dat de schaatser hier heeft gewoond.
Dat dertig jaar na dato niets in Sint Jansklooster aan Evert van Benthem herinnert is volgens sommige bewoners wel wat gek. "Misschien moet er toch een standbeeld komen ofzo. Als je kijkt naar Ommen, dan zie je dat die Reinier Paping wel eren", zegt Jannie Steenbergen. "Misschien moeten we dat hier ook maar doen. Maar kennelijk geldt uit het oog, uit het hart."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.