leegstand

Oproep aan gemeenten: verlaag parkeertarief om leegstand tegen te gaan

Gemeenten moeten parkeertarieven verlagen
Gemeenten moeten parkeertarieven verlagen
De parkeertarieven moeten omlaag om winkelleegstand en verloedering van binnensteden een halt toe te roepen. Dat schrijft Detailhandel Nederland in een open brief aan de gemeenten.
De winkelleegstand liep in de afgelopen jaren op tot een recordhoogte van gemiddeld 7,4 procent. In Zwolle is het 15,4 procent, in Enschede 19,5 en in Hengelo 21,3 procent in het winkelhart. Door de huidige faillissementen en bedrijfssluitingen loopt dit waarschijnlijk nog verder op.

Leegstaande panden tasten de aantrekkingskracht van winkelgebieden aan en leidt tot verloedering, stelt Detailhandel Nederland. "Gemeenten spelen een sleutelrol bij het vestigingsklimaat in de winkelcentra. Om spooksteden te voorkomen moeten zij maatregelen nemen. Een maatregel die alle gemeenten eenvoudig kunnen nemen is het verlagen van de parkeertarieven", zegt voorzitter Guido van Woerkom.

Enschede publiekstrekker

Econoom Cor Molenaar liet eerder al weten dat gemeenten meer de regie moeten nemen om leegstand te voorkomen. Hij is veelgevraagd adviseur van zowel gemeenten als grotere winkelketens. Onder meer Hengelo, Enschede en Oldenzaal heeft hij van advies voorzien.
Volgens Molenaar maakt vooral Enschede een goede kans om publiekstrekker te worden. Hengelo daarentegen heeft volgens de econoom 'geen hart'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.