Kampen

Verdachten uit Kampen willen schouw in moordchalet Ermelo

Leden van de rechtbank moeten gaan kijken bij het chalet in Ermelo waar twee jaar geleden een moord is gepleegd. Dat vindt een aantal advocaten van de Kampense verdachten. In maart 2014 werd in het brandende chalet het levenloze lichaam gevonden van de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf. Al snel bleek dat hij door geweld om het leven was gebracht en werden er verdachten opgepakt, waarvan drie uit Kampen.
Twee van hun advocaten hebben bij de rechtbank een verzoek voor een schouw ingediend. Vandaag werd er een zitting in die rechtszaak overnieuw gedaan, nadat gebleken was dat één van de rechters tijdens de vorige zitting eerder deze maand 'besmet' was. Hij had in het voortraject onderzoeksopdrachten ondertekend. Plaatsnemen in het vervolgtraject is daarna verboden.

Termijn zou verstreken zijn

Advocaat Moszkowicz van hoofdverdachte Janet S. uit Kampen probeerde met die miskleun van de rechtbank zijn cliënt op vrije voeten te krijgen. Volgens hem was de termijn verstreken waarin zijn cliënt vastgehouden kon worden, na de zitting van december. De rechtbank oordeelde anders.
In december was besloten dat Janet S. nog zeker negentig dagen vastgehouden kon worden in plaats van de gebruikelijke dertig. Ze blijft dus vastzitten. Het zou naar de maatschappij niet te 'verkopen' zijn haar vrij te laten. Zeker niet, omdat ze al eens veroordeeld is voor een levensdelict, begaan in 2003.

Waslijst aan wensen

Moszkowicz diende, net als bij de nietig verklaarde zitting eerder deze maand, een waslijst aan onderzoekswensen in. Zo wil hij een handvol getuigen-deskundigen horen. Hij heeft met name vragen over het tijdstip van overlijden van Kuijf, dat volgens hem te summier is onderzocht. Hij wil kunnen aantonen dat Janet helemaal niet in het chalet was tijdens de moord. Ook wil hij dus een schouw op de moordplek en een reconstructie.
Ook de advocaat van medeverdachte Joyce N. uit Kampen wil graag een schouw. "Zo wordt duidelijk of mijn cliënt wel of geen lijk kan hebben gezien, voordat de fik in het chalet werd gezet." Joyce zelf zegt dat ze niets van een lijk wist.

Onterecht zwartgemaakt

De advocaat van een derde verdachte - ene Youri uit Bergen op Zoom - vindt dat zijn cliënt onterecht zwart wordt gemaakt door Moszkowicz. "Hij probeert onterecht de schuld in de schoenen van Youri te schuiven. Die kende het slachtoffer niet, heeft hem nooit bedreigd en ook niet vermoord."
Janet ontkent dat. Ze zei vandaag in de rechtbank: "Ik heb het niet gedaan. De echte dader moet achter de grendel. Verder vind ik het Openbaar Ministerie laconiek. Het duurt te lang, voor mij, maar ook voor de nabestaanden." Het OM liet weten dat er in de verschillende verklaringen gaten zitten, maar dat die van Youri het meest aannemelijk zijn. "Die kunnen op cruciale punten worden geankerd."
Volgende week vrijdag wordt duidelijk welke onderzoekswensen door de rechtbank worden gehonoreerd.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.