nieuws

Vier jaar cel voor miljoenenoplichting ABN Amro door voormalige horecabaas

Archieffoto
Archieffoto
De voormalige eigenaar van De Waarbeek in Hengelo en de Vier Jaargetijden in Zwolle moet vier jaar de cel in. Volgens de rechter is bewezen dat de 46-jarige man de ABN Amro voor 11 miljoen euro heeft opgelicht. Zijn 54-jarige broer werd van de oplichting vrijgesproken.Â
De broers hadden met name in het oosten van het land vele tientallen horecazaken met als één van de bekendere namen de keten De Vier Jaargetijden. 

Incassocontract met de bank

Begin 2007 opende de 46-jarige man zogenaamd namens tientallen bedrijven een rekening bij de ABN Amro bank. Hij deed alsof de rekeningen gebruikt zouden worden om de vergoeding te kunnen incasseren die franchisenemers aan hem moesten betalen. 
Voor die rekeningen werd een incassocontract met de bank afgesloten. Dat houdt in dat de bank automatisch geldbedragen zou kunnen incasseren bij de franchisenemers. 

Voorschot weggesluisd

Maar de rekeningen bleken niet gebruikt te worden door franchisenemers, maar bij de man zelf te horen. Wanneer op de rekeningen onvoldoende geld stond voor de incasso, werd dit volgens vast gebruik door de bank voorgeschoten.
Als de bank het voorgeschoten bedrag terug wilde vorderen, bleek de rekening alweer leeg. De man had in de tussentijd het geld al snel opgenomen. 
In drie jaar tijd wist de man in totaal 11 miljoen weg te sluizen. 

Werkstraf voor broer

In de zaak was ook de 54-jarige broer aangemerkt als verdachte, maar hij werd dus vrijgesproken van incassofraude. Wel heeft de man een werkstraf van 80 uur en een geldboete van 10.000 euro opgelegd gekregen vanwege een onjuiste aangifte inkomstenbelasting over 2007. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.