verjaardag

Hoera, Overijsselse schrikkeljarigen vieren vandaag hun échte verjaardag

Een aantal Overijsselaars mag vandaag weer eens écht hun verjaardag vieren. Het is vandaag namelijk 29 februari, een schrikkeldag die maar eens in de vier jaar voorkomt.
Zo mag Lisa van der Veen uit Oldemarkt, die vandaag 8 jaar is geworden, vandaag vier keer zoveel cadeautjes uitpakken. Ook de moeder van Ginette Berculo uit Nijkerkerveen krijgt vandaag extra cadeaus van haar kinderen. “Ze is van 1940 en wordt normaal 76 jaar, maar als je dan uitrekent hoeveel jaren ze in haar leven écht jarig is geweest, zit mijn moeder mij met een big smile aan te kijken!” schrijft Ginette op onze Facebook-pagina.

Vier jaar wachten

Evelyn Machielsen uit Almelo viert haar verjaardag vandaag met familie en vrienden. "Een speciale dag, want hij komt niet zo vaak voor", reageert ze. Luuk Schlepers uit Schuinesloot is vandaag voor de derde keer écht jarig en is 12 jaar geworden. Vera Hakkers uit Hardenberg vierde vandaag voor de vijfde keer haar verjaardag en werd 20.

De vader van Oda Jansen uit Lemelerveld vierde vandaag zijn 14de verjaardag, maar werd natuurlijk 'gewoon' 56. "Dat blijft iedere vier jaar weer leuk", vindt Oda. "We hebben het gisteren met de hele familie gevierd. Z'n zus uit Zwitserland was er ook en zij was gisteren jarig! Dus voor het eerst in jaren hebben ze samen weer hun verjaardag gevierd."

'Leuk om bijzonder te zijn'

Rondom een schrikkelverjaardag blijken ook vragen te hangen. Zo vroeg Facebook-vriend Nathalie Nagel zich af wanneer je eigenlijk je verjaardag viert in jaren zonder schrikkeldag. En staat 29 februari ook als datum in je paspoort? Tanya Louwes uit Hengelo antwoordt daarop: "Ja, het komt ook echt in je paspoort te staan. Ik vier mijn verjaardag vaak op de 28ste of op 1 maart."

Karin van Eijsden vult aan: "Het is zelfs niet eens mogelijk om een andere datum in je paspoort te zetten, tenzij je vader een andere datum heeft aangegeven na je geboorte." Dat gebeurde bij Albert Dorman uit Hardenberg. "Het verhaal is dat ik in 1944 's nachts om 00.30 uur geboren ben, maar dat de dokter tegen mijn moeder zei: 'Zeg maar tegen de gemeente dat hij om 23.30 uur geboren is, op 28 februari.' Vandaar dat ik geregistreerd sta op de 28ste."

Correctie op de natuur

Bijna 11.000 Nederlanders zijn vandaag jarig, zo meldt het CBS. Daarvan mogen 473 kinderen voor het eerst hun verjaardag vieren; die werden vier jaar geleden geboren. Vier van de jarigen vieren vandaag hun verjaardag voor de 25ste keer en worden dus 100.

De schrikkeldag is er om ervoor te zorgen dat een kalenderjaar tegelijk loopt met de baan van de aarde om de zon. De tijd die daarvoor nodig is, is namelijk 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45,1875 seconden. 365 dagen en ongeveer een kwart dag, dus. Na elke vier jaar komen we dan eigenlijk een dag tekort. Dat wordt gecorrigeerd door eens in de vier jaar een dag aan de kalender toe te voegen: 29 februari.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.