Kunst

Kunstwerk als herinnering aan het dorpje Beulake

In de nacht van 22 november 1776 verdween het dorp Beulake in de golven van een stormvloed. De landstroken werden weggeslagen en alleen de kerktoren bleef overeind.Â
Precies op die plek staat nu een kunstwerk: een aluminium toren van buisjes en radertjes. Eind 18e eeuw werd rond het dorp door de bewoners zoveel turf gestoken voor de snel groeiende bevolking in Holland, met name Amsterdam en omstreken, dat de Zuiderzee het kwetsbare dorp tijdens een hevige storm volledig overspoelde. Volgens overlevering was alleen de kerktoren nog jarenlang boven het water zichtbaar.

Canonkunstproject

Het kunstwerk is gemaakt in het kader van het 'Canonkunstproject' van Kunstenlab en bestaat uit een rudimentaire vormgegeven klokkentoren op de plek waar vroeger de kerk moet hebben gestaan. Kunstenaar Alphons ter Avest heeft in de toren een raderwerk aangebracht dat de voortgang van de tijd aanduidt die voor het dorp Beulake in het beslissende moment tot stilstand is gebracht. Door de tijd opnieuw in beweging te zetten klinkt de bel over het water en wordt deze opmerkelijke geschiedenis gehoord.

Herinnering

Het kunstwerk is een herinnering aan het voormalige dorp en de te ver doorgeschoten vervening, die er tegelijkertijd voor zorgde dat de Kop van Overijssel het huidige landschap heeft. Het metershoge kunstwerk midden in het water maakt deel uit van een reeks kunstwerken in de openbare ruimte verspreid over de provincie Overijssel. Gebeurtenissen en thema’s uit de historische canon vormen daarbij telkens weer het vertrekpunt. 
Meer zien van Mooi Overijssel? Volg ons dan snel op Facebook!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.