rechtbank

Rechtbank wil meer onderzoek naar man die branden stichtte in ouderlijk huis

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Het is nog steeds niet duidelijk waarom een 20-jarige man uit Losser een serie van brandstichtingen pleegde in zijn ouderlijk huis en op andere plekken in zijn woonplaats. De rechtbank bepaalde vandaag dat de Lossenaar onderzocht moet worden in een soort van Pieter Baan Centrum voor jongeren.Â
De man wordt door gedragsdeskundigen omschreven als onvolwassen. Hij zegt zelf geen idee te hebben waarom hij onder andere brand stichtte in zijn ouderlijk huis aan de Boerrichter in Losser.

Gezin moest huis uit na brand

De man zou in mei vorig jaar voor het eerst brand hebben gesticht door een handdoek in een wasmachine aan te steken. Een maand later zou hij opnieuw brand hebben gesticht in zijn ouderlijk huis. De schade in huis was zo groot dat het gezin tijdelijk ergens anders ondergebracht moest worden.
Vervolgens zou de man de bedrijfsbus van zijn vader hebben aangestoken. De bus brandde helemaal uit. Het was niet de enige auto die de man in brand stak, op 10 augustus stak de 20-jarige opnieuw een auto in brand.

Brandend papier in kozijn

Een paar dagen later, op 14 augustus, zou de man weer brand hebben gesticht in een voormalig bedrijfspand aan de Gronausestraat in Losser door brandend papier in een kozijn te stoppen. In het pand sliepen op dat moment zestien werknemers uit Portugal en Spanje. Ze werden gewaarschuwd door een brandalarm dat afging en konden op tijd het pand verlaten.
De 20-jarige werd uiteindelijk opgepakt in oktober. Toen zou hij brand hebben gesticht onder de carport van zijn ouderlijk huis.

'Man genoot van aandacht'

Waarom de 20-jarige zoveel branden aanstak, is niet duidelijk. De man zegt zelf dat hij stress had en dat het stichten van een brand voor opluchting zorgde, maar dat zegt niets over wat er in zijn hoofd misging. Hij werd uitgebreid onderzocht door deskundigen, maar die komen niet veel verder dan de conclusie dat de man genoot van de aandacht die de branden trokken en dat hij behandeld moet worden.
Hoe dat moet en vooral waarvoor, dat is niet duidelijk. Voor de rechtbank reden om een observatie te vorderen in een jeugdkliniek in de hoop dat er meer duidelijkheid komt. Wanneer de zaak verder wordt behandeld, is onduidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.