rechtbank almelo

Celstraf geëist tegen oplichter uit Emmen die vanuit Twente opereerde

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Tegen een man uit Emmen is een celstraf van twee jaar geëist voor oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. De man opereerde vanuit Twente en kreeg onder meer hulp van een 51-jarige man uit Enschede.
De verdachte werd als zelfstandige financieel adviseur in juli nog door de rechtbank in Assen voor grootschalige oplichting in Drenthe en Groningen veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en kreeg hij een beroepsverbod opgelegd.

Lege bedrijven en katvangers

Terwijl de man zich in Assen moest verantwoorden, was hij vanaf 2012 alweer in Enschede en Hengelo actief. De man verbleef op dat moment in Enschede en richtte zijn pijlen op verzekeringsmaatschappijen.
Hij startte met een medeverdachte fictieve bedrijven op, of maakte gebruik van een bestaand bedrijf, dat fungeerde als een lege BV. Bij verzekeringsmaatschappijen werden verzuimpolissen afgesloten en vervolgens fictieve werknemers ziek gemeld.
De 51-jarige man uit Enschede had zelf een bedrijf in kantoorartikelen. Ook van dit bedrijf werden drie fictieve personeelsleden ziek gemeld.

Acteerwerk

De zogenaamde werknemers waren katvangers, al dan niet geronseld bij het Leger des Heils. Deze vijf katvangers werden ervoor betaald om tijdens een bezoek aan een verzekeringsarts de rol van een zieke werknemer te spelen. Nadien keerden de verzekeringsmaatschappijen in totaal ruim 145.000 euro uit aan de hoofdverdachte en twee medeverdachten. Dit geld moet worden terugbetaald, vindt de officier van justitie.

De spil

Volgens de officier van justitie ging de verdachte brutaal en vol lef te werk en is hij de spil in deze omvangrijke verzuimverzekeringsfraude. De man is vaker voor dergelijke feiten veroordeeld. De oud financieel adviseur was enkele malen een item in het landelijke televisieprogramma Opgelicht.
De twee medeverdachten, waaronder de in Emmen woonachtige vriendin van de hoofdverdachte, moeten zich later voor de rechtbank verantwoorden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.