nieuws

FC Twente moet volledig schoon schip maken, alleen Heerts mag blijven

Buiten Ton Heerts moeten alle hoofdrolspelers bij FC Twente vertrekken. De bestuurders die tussen 2013 en juni 2015 indirect of direct betrokken waren bij de financiële misstanden van FC Twente, moeten hun functie bij de club neerleggen. Dat is een van de aanbevelingen uit het onafhankelijke onderzoek dat Ben Knüppe naar de onregelmatigheden bij FC Twente uitvoerde.
Het gaat om Gerald van den Belt, Hennie ten Hag, Hein Trebbe en Joop de Winter. Aanvullend mogen Joop Munsterman en Aldo van der Laan in geen enkele functie bij FC Twente terugkeren. Alleen Ton Heerts mag blijven. Van den Belt zou volgens het rapport nog wel aan FC Twente verbonden kunnen blijven, maar niet als statutair bestuurder.

Straffen

Curator Ben Knüppe deed de afgelopen tijd onderzoek naar de structuur en de organisatie van de Enschedese club. FC Twente kreeg eind vorig jaar straf van de licentiecommissie van de KNVB, omdat het onjuiste informatie had gegeven over de zogeheten Doyen-constructie. Als gevolg mag de club drie jaar geen Europees voetbal spelen en is de licentie van FC Twente onder voorwaarden ingetrokken.

Onderzoek

De licentiecommissie bepaalde verder dat er een onafhankelijk onderzoek moest komen naar de structuur en organisatie van de club. Twente moet de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport doorvoeren, anders raakt de club per 1 mei de proflicentie kwijt. De club heeft ook al aangegeven dat ze dat gaat doen.

Belangrijkste punten

- Een ongezonde cultuur en onduidelijke governance; de structuur moet anders.
- De KNVB werd bewust op het verkeerde been gezet.
- De heren Van den Belt, Ten Hag, Trebbe en De Winter kunnen om uiteenlopende redenen niet langer geloofwaardig functioneren binnen FC Twente ’65 B.V. (FCT) en de gelieerde entiteiten; dat geldt ook voor de reeds vertrokken heren Munsterman en Van der Laan.
- De financiële situatie is zorgelijk en behoeft nadere aandacht.
Persconferentie FC Twente live 
Het rapport is vanavond aangeboden aan de licentiecommissie en aan de gemeente Enschede, die voor 32 miljoen garant staat voor de club. FC Twente geeft morgen een uitgebreide reactie. Deze persconferentie, vermoedelijk rond het middaguur, is live te volgen op deze site.
Later morgen zal wethouder Eerenberg een eerste reactie geven op het rapport.
Het hele rapport van Ben Knüppe is hier te lezen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.