nieuws

Wie bepaalt welke straf FC Twente krijgt?

FC Twente logo
FC Twente logo
FC Twente zit al jaren op het strafbankje van voetbalbond KNVB vanwege allerlei misstanden op bestuurlijk niveau bij de club. Vaak gaat het over de licentiecommissie, dan weer over de aanklager betaald voetbal en de tuchtcommissie. Maar ook de UEFA en de FIFA houden de ontwikkelingen bij de club nauwlettend in de gaten. Wie beslist nu eigenlijk wat?
Binnen het betaald voetbal is er sprake van een licentiereglement en een tuchtreglement, met ieder aparte toezichthoudende organen. Voor licentiezaken is dat de licentiecommissie en voor tuchtzaken de aanklager betaald voetbal.
Het licentiesysteem van de KNVB is bedacht om voetbalcompetities in Nederland eerlijk te houden. De licentiecommissie deelt clubs in het betaald voetbal in in drie categorieën. Gezonde clubs in categorie 3, in categorie 2 de clubs die van de KNVB een voldoende krijgen en in categorie 1 bevinden zich de clubs in de gevarenzone. Clubs met financiële problemen die zo snel mogelijk weer gezond moeten worden.  

Puntenaftrek

Een club maakt daarvoor een plan van aanpak. Als een club zich vervolgens niet houdt aan de voorwaarden in dat plan van aanpak of die voorwaarden niet kan nakomen, kunnen er straffen volgen. Dat begint bij een officiële waarschuwing en een boete, maar ook puntenaftrek is mogelijk. FC Twente kreeg vorig seizoen twee keer 3 punten in mindering omdat de club zich niet aan het plan van aanpak had gehouden. 
Maar bij FC Twente is meer aan de hand dan alleen financieel wanbeleid. De club zette bij verschillende overeenkomsten de KNVB bewust buitenspel. Daarom staat ook dit seizoen voor FC Twente in het teken van straffen, opnieuw uitgedeeld door de licentiecommissie van de KNVB. December vorig jaar werd de licentie van FC Twente voorwaardelijk ingetrokken. Bovendien mag de club drie jaar geen Europees voetbal spelen. Die straf werd opgelegd omdat FC Twente de KNVB verkeerd inlichtte over de deal met investeerder Doyen. 
En gisteren was er dan het rapport van onderzoeker Ben Knüppe die in opdracht van de licentiecommissie de club heeft doorgelicht. Een puntenstraf bleef dit keer uit. 

Aanklager betaald voetbal

Die puntenstraf kan nog wel uitgedeeld worden als de aanklager betaald voetbal zich buigt over de situatie bij FC Twente. De aanklager neemt de uitkomsten van het onderzoek van Knüppe mee in de overweging of er een tuchtrechtelijk onderzoek wordt gestart naar de samenwerking tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen.
Als inderdaad een tuchtrechtelijk onderzoek wordt gestart, kan FC Twente worden bestraft met puntenaftrek. Dat zou de vierde straf worden voor de club, die eerder een officiële waarschuwing kreeg en twee keer puntenaftrek. Interim-directeur Onno Jacobs meldde vanmiddag tijdens de persconferentie dat een club vijf keer bestraft mag worden, voor het doek definitief valt.

UEFA en FIFA

Als de KNVB klaar is met de verschillende onderzoeken naar FC Twente, kijken ook nog UEFA en FIFA naar alles wat er is misgegaan bij de club. Ook daar kunnen nog straffen uit voortvloeien. Eerder werden al clubs die in de fout gingen bestraft met een transferverbod.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.