vitens

Vitens: 'Blauwe goud verliest het van het zwarte goud'

Het drinkwater wordt op dit moment inderdaad onvoldoende beschermd door de overheid. Dat zegt waterbedrijf Vitens in reactie op de reportage over drinkwater die dinsdag door RTV Oost werd uitgezonden.
In de reportage zegt emeritus hoogleraar Theo Olsthoorn van de TU Delft dat het 'één voor twaalf' is, als het gaat om de drinkwaterbescherming in Nederland. Olsthoorn ziet dat de overheid het aantal activiteiten in de ondergrond flink wil gaan uitbreiden, zoals het winnen van schaliegas, de opslag van co2 en het slaan van putten voor geothermie.
De drinkwaterbelangen worden volgens Olsthoorn wel voor de korte termijn gewaarborgd, maar die bescherming gaat niet veel verder dan het jaar 2020. "Terwijl we schoon drinkwater eigenlijk voor de eeuwigheid zouden moeten beschermen." 

Vitens eens met hoogleraar

Sebastien Kraaijeveld van waterbedrijf Vitens deelt de zorgen van de hoogleraar. "Wij zitten regelmatig aan tafel met het Rijk om deze kwestie onder de aandacht te brengen."
"Ze luisteren wel naar ons, maar als uiteindelijk de vertaalslag wordt gemaakt naar concrete plannen, dan zie je dat er toch op een andere manier naar de risico's wordt gekeken, dan de drinkwaterbedrijven doen." 

Drinkwater is net porselein

Volgens Kraaijeveldt is de overheid onvoldoende bewust dat je drinkwater moet behandelen als porselein. "Een klein incident kan direct al snel heel veel schade toebrengen. Neem nou de brand bij Vredestein in Enschede 13 jaar geleden. Nog steeds hebben we dagelijks de handen vol om de problemen die dat heeft veroorzaakt op te lossen."
Het waterbedrijf moet sinds het incident water uit Duitsland importeren en het kost de grootste moeite om weer een nieuwe drinkwaterbron te vinden in Twente. "Dat is beschamend."

Groter gebied beschermen

Concreet wil Vitens dat niet alleen de huidige drinkwatergebieden beschermd worden van mijnbouwactiviteiten, maar dat ook omliggende intrekgebieden worden veilig gesteld. "Het kan niet zo zijn dat het blauwe goud het verliest van het zwarte goud."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.