nieuws

Rechter doet binnen een week uitspraak over aantal stemlokalen in Oldenzaal

Binnen een week komt er duidelijkheid over het aantal stemlokalen dat de gemeente Oldenzaal moet openen tijdens het Oekraïne-referendum op 6 april.
Vandaag diende er een kort geding in de Zwolse rechtbank. Oldenzaal wil op 6 april vijf stemlokalen openen, terwijl dat er tijdens andere verkiezingen zeventien zijn. Met het kort geding wil de initiatiefnemer van het referendum, GeenPeil, afdwingen dat Oldenzaal meer bureaus moet openen. 
'Opkomst van groot belang'
"Dit zijn de eerste verkiezingen waarbij de opkomst van groot belang is," stelt Beryl Dreijer namens GeenPeil. "Want er is een opkomst nodig van minimaal dertig procent. Pas dan is de uitkomst van het referendum geldig."
"Je hebt als overheidsorgaan de verantwoordelijkheid om de democratie goed in te richten en om de opkomst te bevorderen zelfs." Beryl Dreijer heeft het gevoel dat Oldenzaal het referendum niet helemaal serieus neemt. 
Heel serieus
Een woordvoerder van de gemeente Oldenzaal benadrukt de gemeente het referendum heel serieus neemt, maar dat zij vinden dat meer dan vijf stemlokalen niet nodig zijn. 
Binnen een week doet de rechter uitspraak. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.