nieuws

Kort geding van GeenPeil vanmiddag over minder stembureaus in gemeente Oldenzaal

De gemeente Oldenzaal maakte vorige maand bekend dat er veel minder stembureaus open gaan tijdens het Oekraïne-referendum op 6 april. GeenPeil, een initiatief van GeenStijl, is het daar niet mee eens en besloot een kort geding aan te spannen tegen de gemeente, dat vandaag plaatsvindt.
Stichting GeenPeil wil afdwingen dat er in Oldenzaal net zoveel stembureaus komen als bij andere verkiezingen. Van de 17 bureaus die vorig jaar werden gebruikt tijdens de Provinciale Staten-verkiezing, zijn er nog vijf bureau's over voor het Oekraïne-referendum. 

Oldenzaal meest opvallend

Oldenzaal is niet de enige gemeente waar het aantal stembureau's is gedaald. Integendeel: in heel Nederland is het aantal stembureaus met 10 procent gedaald. De daling in Oldenzaal is echter het grootst, 70 procent, en daarmee het meest opvallend. Ook is Overijssel niet de enige provincie waar een rechtszaak tegen een gemeente wordt aangespannen: maandag wordt de gemeente Son en Breugel om dezelfde reden gedaagd door Baudets Forum voor Democratie.

Lage opkomst verwacht

Burgemeester Schouten van Oldenzaal vindt dat er niet meer stembureaus nodig zijn. Oldenzaal is een compacte gemeente zegt hij, waardoor er ook makkelijker minder bureau's aangewezen kunnen worden. Daarnaast verwacht de burgemeester een lage opkomst in zijn gemeente. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.