cultuur

Daar komen de acteurs het veld op!

André Manuel
André Manuel
Door André Manuel Nee. Daar kan ik kort over zijn. Ze hebben Meneertje Manuel nog niet gevraagd om in het nieuwe bestuur van F.C. Twente te gaan zitten. Ben ook niet echt een geschikte kandidaat. Ik kom niet uit het bedrijfsleven, heb geen vrienden op Cyprus, mijn Chinees is van hetzelfde niveau als het Engels van Louis van Gaal en ik ben veel te veel liefhebber van het spelletje om daar ooit een commercieel succesvolle onderneming van te maken.
Ik had er theater van gemaakt. Amusement. En dat kan natuurlijk de bedoeling niet zijn. Dat je publiek naar een stadion lokt met de belofte dat ze een dondersmooie avond tegemoet gaan.
Ik zou de voorstelling al buiten het stadion beginnen. Een paar balletdansers verkleed als ME-ers die op muziek van Birth of Joy een gelikte show weggeven op de parkeerplaats naast het stadion. Daarna staat er bij de ingang van ieder vak een dichter. Mag over voetballen gaan. Hoeft niet.
Op de gangen vinden een half uur voor de aftrap allerlei evenementen plaats. Denk aan supporters die de 60 meter lopen tegen Daphne Schippers of iets met een clown en een acrobaat. Ligt een beetje aan het budget dat er voor vrijgemaakt kan worden.
Vlak voor de wedstrijd beginnen we met de volgende openingszin: “En daar komen de acteurs het veld op!”

In het programmaboekje kunt u dan precies lezen welke voorstelling ze willen gaan spelen. 1 van de 11 basisspelers van F.C. Twente is ook werkelijk een acteur. Dat moet dan wel een hele goeie acteur zijn. Maar die zijn er.
We delen voor de wedstrijd 32.000 van die papieren rolfluiten uit die we 1 keer mogen gebruiken en wel precies op het moment dat de scheidsrechter voor aanvang blaast.
In Vak P is de gehele eerste helft een sfeeractie bezig. Daar staat dan 1 of andere hele vette band te spelen. Die daar live het gezang ondersteunt. De rest van het publiek kan daar dan naar luisteren. Voor hetzelfde geld.
Dan is het rust. Dan gaat alle licht uit in het stadion en gaan we een kwartier lang luisteren naar Aflevering Zoveel van het hoorspel ‘ Ik Jeroen Heubach.’
De tweede helft begint standaard met drie wissels. Niet voor het resultaat. Voor de lol. Mag van mij ook een 6-jarig talentje tussen zitten. En ja, die wordt dan uit het veld gestuurd. Zodat wij de wedstrijd winnen. The War of Art.
André Manuel

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.