Het Oversticht

Kerkje Herfte blijft open maar het gevoel is dubbel

Het kleine rooms-katholieke kerkje aan de Valkenbergweg in Herfte, bij Wijthem, zou aan de eredienst worden onttrokken. Dat was een hard gelag voor de gemeenschap, die in de jaren vijftig zelf de de portemonnee trok en aan het bouwen sloeg.
Maar het kan raar lopen.
Twee jaar nadat het kerkbestuur van de overkoepelende Thomas a Kempisparochie te kennen gaf dat de kerk dicht moest, kwam het bisdom met het bericht dat de kerk toch niet aan de eredienst zou worden onttrokken.
"We hadden alle voorbereidingen al getroffen voor de laatste kerkdienst," aldus William Meijer van de locatieraad Herfte-Wijthem.  "En toen moesten we een doorstart maken."

Dubbel gevoel

Aan de ene kant was er blijdschap omdat de kerk open zou blijven. Aan de andere kant had de plaatselijke gemeenschap veel tijd gestoken in een onderzoek naar hergebruik. 
Er waren afspraken gemaakt met de exploitant van Het Parochiehuis, die jaren daarvoor ook al het naaastgelegen parochiehuis had overgenomen. Dat is nu een zalencentrum.
Het was moeilijk om de ommezwaai te maken maar het proces heeft wel gezorgd voor nieuw elan in de parochie, meent Meijer. Al maakt hij zich wel zorgen over de toekomst. De financiële problemen van de parochie zijn immers niet voorbij. Ook de kerk in IJsselmuiden die eerst dicht zou, mag openblijven.

Kerk als baken in de buurt

Bij het maken van de plannen voor hergebruik had de locatieraad veel aan de betrokkenheid van het Oversticht. Aan zijn project Kerk als baken deden drie kerken uit Overijssel mee. Behalve Herfte waren dat Markelo en Haarle. Marieke van Zanten van het Oversticht: "Wij zijn onpartijdig, niet kerkelijk en kijken met een frisse blik naar de mogelijkheden".
Van Zanten was onder de indruk van de vitaliteit van de Herfter gemeenschap: "Ik denk dat dat er toe heeft bijgedragen dat de kerk toch openblijft."  
Zondag om 0800 uur in Hoogtij. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.