Akzo

Appartementen in monumentale ijzergieterij Deventer bijna klaar

Wonen in het project 'De IJzergieterij' in Deventer is gewild. Van de 49 appartementen zijn er al 42 verhuurd. Volgende week wordt het project opgeleverd.
De appartementen zijn gemaakt in de oude modelmakerij van de Deventer ijzergieterij Nering Bögel. Het 3 verdiepingen hoge Rijksmonument aan de Emmastraat, is beeldbepalend voor de stad. Het is ontworpen door de plaatselijke architect J D Postma en gebouwd in 1928.

IJzergieterij failliet

Het is het vroegste voorbeeld in de stad van het zogenoemde 'Nieuwe Bouwen'. Het bakstenen kubistische gebouw valt onder de stijl 'Nieuwe Haagse School'. Toen de ijzergieterij failliet ging, werd het in de jaren '30 in gebruik genomen door Noury van der Lande, later AKZO en meest recent, het Kunstenlab.

Open karakter

Vaak is het lastig om Rijksmonumenten een nieuwe bestemming te geven, door de vele beeldbepalende elementen. "Dat was hier niet zo", zegt architect Steenbergen, die de nieuwe invulling heeft geschetst. "Het gebouw had een heel open karakter. De bepalende elementen die er waren, hebben we behouden."

Niks veranderd aan buitengevel

En het gebouw heeft veel van die elementen: "Dat zijn de gietijzeren kolommen op de bovenste verdieping, wat kamer en suite- deuren en twee laboratoriumkasten. Deze elementen hebben we in de publieke ruimtes teruggebracht. Aan de buitengevel hebben we nagenoeg niets veranderd. Het was relatief gemakkelijk om de appartementen in te tekenen, daar heeft mijn voorganger Postma goed rekening mee gehouden."

Volgende week oplevering

Nog niet alles in het pand is klaar. Toch moet er volgende week opgeleverd worden. "Dat gaan we redden", zegt architect Steenbergen. "Alles wat je nu ziet hebben we in vijf maanden gedaan, een enorm strakke planning. De laatste beetjes, dat komt ook nog wel goed." Hij verwacht dat ook de laatste zeven appartementen snel vergeven zijn: "Op zo'n plek, in het centrum, in een uniek gebouw, voor 700 euro per maand, welk jong stel wil dat nou niet!?"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.