FC Twente

FC Twente moet ook nog rekening houden met miljoenenclaim van fiscus

Persconferentie FC Twente over rapport-Ben Knüppe
Persconferentie FC Twente over rapport-Ben Knüppe © RTV Oost / Rogier van den Berg
Fiscalisten houden er rekening mee dat FC Twente een claim van de fiscus aan de broek krijgt. De fiscale afrekening die de Enschedese betaald voetbalclub boven het hoofd hangt kan in de miljoenen gaan lopen. Dat zegt Edwin Veele, fiscalist van Tax Consultants International, op de nieuwssite accountant.nl.
Het is volgens hem zeer de vraag of FC Twente de bestuurlijke en financiële crisis gaat overleven.  "Het lijkt mij dat er nog een fiscale afrekening komt als FC Twente inderdaad een transfervergoeding niet goed heeft verantwoord", zegt Edwin Veele, fiscalist bij een bureau voor internationaal belastingadvies. "Ik acht het waarschijnlijk dat de fiscus hier onderzoek naar gaat doen. Zeker nu de zaak zo in het nieuws is."

Omstreden betaling aan zaakwaarnemer van Tadic

De kwestie draait om een betaling van 1,8 miljoen euro van FC Twente aan Zoran Pavlovic. Dat is de zaakwaarnemer van voetballer Dusan Tadic, die in 2014 door FC Twente werd verkocht aan een Engelse voetbalclub. De betaling aan de zaakwaarnemer was onderdeel van de transfer van de voetballer naar Engeland, waarvoor FC Twente 13 miljoen euro voor ontving.
De voetbalclub zou de betaling aan de zaakwaarnemer buiten de boeken hebben gehouden. De uitgaven zouden verwerkt zijn in nepfacturen die de zaakwaarnemer aan de voetblaclub heeft gestuurd. Zeven ton is inmiddels betaald, de rest wordt nog gevorderd door Pavolvic. FC Twente heeft de KNVB hierover niet ingelicht, hoewel de club onder financieel toezicht stond van de voetbalbond.

Bestuurders legden op advies functie neer

Onderzoeker Ben Knüppe haalde deze kwestie aan in het dinsdag gepubliceerde  rapport over de governance en financiën van FC Twente. Daarin deed hij diverse aanbevelingen, voornamelijk op het gebied van de governance.
Op zijn aanraden hebben de bestuurders gisteren hun functie neergelegd. Alleen voormalig FNV-baas Ton Heerts mag blijven. Hij zou pas heel laat door hebben gehad dat er iets rammelde bij de voetbalclub.

Fiscale claim voor vennootschapsbelasting  en omzetbelasting

Mario de Laat, fiscalist en partner van AXP accountants en belastingadviseurs en gespecialiseerd in sportfiscaliteit. verwacht dat de boekhoudfraude ernstige fiscale gevolgen kan hebben voor FC Twente. "Als blijkt dat bepaalde facturen een foute omschrijving hebben, kan het zo zijn dat de fiscus de aftrekbaarheid niet erkent. Dan zal FC Twente nog vennootschapsbelasting moeten afdragen. Als er is gefactureerd met omzetbelasting, dan wordt die ook nageheven."

Mogelijk ook achterstallige loonbelasting

Daarnaast kan FC Twente nog worden aangeslagen voor achterstallige loonbelasting. "Dat is als dit bedrag van 1,8 miljoen euro terecht komt bij de speler. De fiscus kan dit bedrag beschouwen als een netto betaling aan een speler in dienstbetrekking tot de club. Dat betekent dat over dit bedrag nog loonbelasting en sociale premies moeten worden afgedragen. Het maakt fiscaal gezien niet uit dat die speler niet meer in dienst was van FC Twente. De betaling is gedaan binnen de relatie van de arbeidsovereenkomst."
Verder acht De Laat het ook mogelijk dat FC Twente wordt beboet wegens het indienen van opzettelijke foutieve belastingaangiften. "Deze vergrijpboete kan honderd procent bedragen van het bedrag dat niet juist is opgegeven", besluit De Laat. "Ik weet niet of dit werkelijk zal gebeuren, maar reëel is het risico wel."
Fiscalist Veele wijst erop dat andere voetbalclubs in het verleden op dezelfde wijze in aanvaring zijn gekomen met de Belastingdienst. "Dit speelde ook bij Ajax, Feyenoord en NAC. Ajax verloor een rechtszaak tegen de fiscus. Feyenoord en NAC troffen een schikking."
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.