Isala

Waarschuwing en berisping voor verpleegkundigen na dood patiënt Isala Zwolle

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle
Twee verpleegkundigen van de Isala klinieken in Zwolle hebben een maatregel opgelegd gekregen van het regionaal tuchtcollege wegens het onthouden van zorg aan een patiënt. De man zat, nadat hij in zijn eigen urine gevonden was, urenlang naakt op zijn kamer voordat hij in het ziekenhuis overleed.
De man had psychiatrische problemen en was op vrijwillige basis opgenomen op de psychiatrische afdeling van de Isala klinieken in Zwolle. De zuster die avonddienst had, trof de man om negen uur 's avonds op de grond aan in zijn eigen urine. Omdat de man doorgaans goed reageerde op commando's, gaf ze hem de opdracht zich te wassen en aan te kleden.
Ze ging nog een paar keer kijken, maar de man bleef naakt. De nachtzuster, die om elf uur de dienst overnam, ging nog een paar keer kijken tot ze om twee uur 's nachts merkte dat het helemaal niet goed ging. Het bleek te laat: hij overleed later op de spoedeisende hulp.

'Tekortgeschoten in de zorg'

De nachtzuster is vanaf de aanvang van haar dienst tot twee uur, toen ze merkte dat het niet goed ging met de man, tekortgeschoten in de zorg, concludeert het tuchtcollege voor de zorg vrijdag. Ook had ze een Melding Incidenten Patiëntenzorg moeten doen. Er was immers een patiënt overleden. Ze heeft de situatie nog drie uur laten voortduren.
Haar spijtbetuiging kan er niet aan afdoen 'dat het in een ontluisterende toestand laten van een psychiatrische patiënt en het onthouden van zorg' moet leiden tot een berisping, aldus het vonnis.

Waarschuwing voor avondzuster

Dat de avondzuster eerste instantie geen verdere actie ondernam toen de patiënt niet reageerde op haar verzoeken en leek weg te zakken, achtte het college nog wel te billijken. De man was immers nog goed aanspreekbaar.
Maar toen ze haar dienst om elf uur aan de nachtzuster overdroeg, hadden ze samen de man in bed moeten leggen en zijn psychische en lichamelijke gezondheid moeten onderzoeken. Daarom is ze volgens het college tekort geschoten in de zorg. Ze kreeg een waarschuwing.
Klachten tegen de arts die betrokken was bij de opname zijn allemaal ongegrond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.