automonteur

Enschedese Luuk gaat naar nationale 'Skills Heroes' finale voor automonteurs

Luuk Leppen uit Enschede
Luuk Leppen uit Enschede © Luuk Leppen / bewerking RTV Oost
Luuk Leppen uit Enschede is gisteren één van de zes finalisten geworden voor de nationale finale van de Skills Heroes wedstrijd.
Skills Heroes zijn de nationale kampioenschappen voor jonge vakmensen in het mbo. Luuk van het ROC uit Twente leek dit wel een leuke wedstrijd en gaf zich hiervoor op. Tot zijn grote verbazing was hij de enige op zijn school die hier een grote interesse in had en zo kon hij in één keer door naar de kwalificatiewedstrijd. Van de zeven deelnemers van andere scholen werd Luuk derde, helemaal niet gek, want tussen de nummer één en nummer drie zat maar twee punten.

Voorbereiding

Luuks dag begon gisteren vroeg, zijn wekker ging om kwart over vijf om op tijd in Groningen aan te komen. "Twee à drie weken geleden hadden wij al bericht gekregen hoe de opdrachten er ongeveer uit zouden gaan zien", zegt Luuk. "De opdrachten gingen over het gebruikelijke onderhoud van de auto: bijvoorbeeld het uitlijnen, onderstel en de remmen. Ik hoefde mij maar een klein beetje voor te bereiden, want ik had alles al onder de knie door het half jaar stage wat ik heb gelopen. Alleen het uitlijnen heb ik op school even geoefend omdat daar de nieuwste apparatuur staat."

Tijdsdruk

De vijf opdrachten namen de gehele dag in beslag. Niet onbelangrijk waren de pauzes die werden aangehouden die automonteurs altijd hebben op vaste tijdstippen. "Bij de opdrachten ging het om tijdsdruk. Wie zoveel mogelijk afkreeg in combinatie met een goede uitvoering, kreeg de meeste punten. Ik had aan het eind van de dag 90% tot 95% van alle opdrachten af. Dat vind ik best veel, maar de anderen hadden ook veel afgekregen. Het werd dus spannend." 
Er was gisteren plek voor tien deelnemers waarvan er zes door zouden gaan naar de grote finale. Er kwamen er maar zeven opdagen. "Ja, dat maakt de druk een stuk minder. Maar, toch wil je goed presteren. Ik ben nu dus derde geworden en dat geeft mij een goed gevoel richting de finale. Vooral ook omdat het maar zo'n klein verschil was met de nummer één." 
De finale is een driedaags evenement van 17 tot 19 maart in Amsterdam. Wie deze finale wint gaat naar het EK in Göteborg in Zweden.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.