Minister Kamp

Minister Kamp sluit niet uit dat de oliewinning in Schoonebeek moet stoppen

Minister Kamp van Economische Zaken sluit niet uit dat hij in april moet beslissen te stoppen met de oliewinning in Schoonebeek. Dat zei hij vandaag in het TV-programma Overijssel Vandaag op TV Oost.
Royal Haskoning doet op dit moment onderzoek naar de gevolgen van de injectie van afvalwater in de lege gasvelden onder Twente. Dat afvalwater blijft over bij de oliewinning en wordt via ondergrondse leidingen in lege gasvelden onder Twente gepompt. Hoewel de minister verwacht dat de uitkomsten van die evaluatie positief zullen zijn, wil hij op voorhand niets uitsluiten. Ook niet dat het negatief kan zijn.

Mogelijk dat vergunning wordt vernietigd

Als het rapport in april af is en blijkt dat de injectie van afvalwater schadelijker is dan gedacht, komt de vergunning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij om afvalwater te lozen in de Twentse bodem in gevaar. Als het afvalwater niet meer geloosd kan worden, loopt ook de oliewinning in Schoonebeek gevaar. Minister Kamp: "Het is altijd mogelijk de oliewinning in Schoonebeek te stoppen, net zoals het mogelijk is productiewater op een andere manier te verwerken. Maar het is ook mogelijk om er mee door te gaan. Wat het beste gedaan kan worden vanuit milieu-oogpunt, dat wordt uitgezocht en daarom wil ik op voorhand niets uitsluiten."

Minister gaat in gesprek met actiegroep

Naar de onrust die er is onder de Twentse bevolking zegt de minister wel te luisteren. Hij gaat 21 maart met de leden van de Actiegroep 'Stop Afvalwater Twente' in gesprek. Die boden deze week bijna dertigduizend handtekeningen aan de Tweede Kamer aan, om ervoor te zorgen dat de NAM stopt met het lozen van het afvalwater. "Maar het komt vaak voor dat ik mensen tref, die de hakken in het zand zetten. Dat lijkt mij niet altijd de beste houding. Uiteindelijk moeten we juist naar een oplossing zoeken."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.