Zwolle

Festivalsoap in Zwolle eist nieuw slachtoffer: organisatie Wildness gooit handdoek in de ring

Dancefestival Wildness Festival in Zwolle
Dancefestival Wildness Festival in Zwolle
Het dancefestival Wildness in Zwolle gaat dit jaar niet door. De organisatie heeft besloten deze editie af te gelasten vanwege de problemen rond de locatie aan de Wijthmenerplas. "De situatie die ontstaan is aan de Wijtmenerplas is dusdanig negatief dat organisaties Studio TaS en Absolutely Fresh hebben moeten besluiten de handdoek in de ring te gooien."
De afgelopen jaren is veel te doen geweest rond geluidsoverlast tijdens de verschillende dancefestivals in Zwolle, zoals in Park de Wezenlanden en aan de Wijthmenerplas. Een aantal rechtszaken werd gestart door omwonenden en de regels voor de geluidsnormen worden steeds strenger. Vorige week gaf de organisatie van Wildness al aan dat doorgang van het festival op losse schroeven stond. 
Daarna zijn talloze gesprekken gevoerd met verschillende partijen. "Gedurende deze gesprekken ontvingen wij mails vanuit de omgeving van de Wijthmenerplas waarin impliciet gemeld werd, dat we rekening konden houden met het voeren van nieuwe rechtszaken," meldt de organisatie op Facebook.

'Wel behouden voor stad, maar geen ruimte voor geluid'

"De Gemeente Zwolle gaf aan Wildness Festival graag voor de stad te willen behouden, maar gaven ons tegelijkertijd geen ruimte om een fatsoenlijk en landelijk geaccepteerd geluidsniveau te produceren. Wat ons het meest verbaast (en steekt) is dat we hebben aangegeven voldoende te hebben aan de norm die bij andere evenementen in Zwolle wordt gehanteerd, maar blijkbaar bestaat er zoiets als normongelijkheid binnen een gemeente, iets dat we nog nergens anders zijn tegengekomen."
Het is niet het eerste festival dat verdwijnt. Zo besloot organisatie High Energy Events om hardcorefestival Hardshock en hardstylefestival MegaBase te verplaatsen naar Almere, ook vanwege de geluidsnormen.

'Bittere conclusie: Zwolle terug bij af'

"De bittere conclusie is dat de mooie stad Zwolle, de hoofdstad van de provincie, na eindelijk op de festivalkaart van Nederland te zijn beland, weer terug is bij af. Geen dance meer in het Wezenlandenpark vanaf 2017, problemen bij de IJsselhallen buiten, geen indoor dance meer in de IJsselhallen, De Wijthmenerplas van geweldige evenementenlocatie naar hoofdpijnlocatie."
Of Wildness helemaal verdwijnt is niet duidelijk. De organisatie gaat op zoek naar een andere locatie.
Er is inmiddels een petitie gestart om het festival in Zwolle te houden. Die is hier te vinden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.