IJhorst

Gestolen modelvrachtwagentjes na 31 jaar terug in IJhorst

Kees Zandbergen blij met de terugkeer van zijn miniatuur-vrachtwagens
Kees Zandbergen blij met de terugkeer van zijn miniatuur-vrachtwagens © Eelco Kuiken
Al 83 jaar en toch zo blij als een kind. Scania-verzamelaar en oud-transportondernemer Kees Zandbergen uit IJhorst heeft twee miniatuurvrachtwagencombinaties terug die 31 jaar geleden werden gestolen.
Het gaat om schaalmodellen van twee combinaties, een van voormalig transportbedrijf Mastebroek uit Meppel en een vrachtwagen voor het vervoer van trucks van Zandbergen zelf. Ze werden speciaal gemaakt voor de Wereld op Wielendag die horecaondernemer Karst Worst en transporteur Kees Zandbergen eind 1984 hielden in Meppel.

Inbrekers sloegen toe

De dag had een flinke smet, want in de nacht voor de opening sloegen inbrekers toe. Ze stalen een twintigtal miniatuurvrachtwagens en auto’s dat speciaal voor het evenement was gemaakt. Onder andere de truck van Kees Zandbergen, een Scania LB 111, en de auto van zijn collega-ondernemer Mastebroek waren foetsie.
Kees Zandbergen, destijds groot transportondernemer en nog altijd verwoed verzamelaar van Scania Vabis-vrachtwagens, was er goed ziek van. Maar later zakte het voorval weg in zijn geheugen. Tot eind vorig jaar.

Miniatuurauto's in een ton op zolder

"Ik kreeg een telefoontje van een oud-werknemer die zei dat zijn zoon in zijn huis in Meppel een aantal miniatuurvrachtwagens had staan, waarvan eentje met mijn stickers erop. Wat bleek nou: die zoon had jaren eerder dat huis gekocht en op zolder vond hij in een ton die miniatuurauto’s. Hij bewaarde ze, maar sloeg er weinig acht op, totdat zijn vader die dingen per toeval zag staan. Ze hadden geen flauw idee dat die auto’s ooit gestolen waren", zegt Zandbergen. “Toen ik vroeg of ik ze terug mocht hebben, was dat geen probleem.”
Kees Zandbergen is blij. In zijn museum in IJhorst waar 28 prachtige historische vrachtwagens staan en tal van accessoires , hebben de twee miniaturen een ereplaats gekregen. "Deze miniatuurvrachtwagen heeft emotionele waarde. Ik ben heel blij dat ik ze terug heb en dat de cirkel rond is."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.