Zwolle

Weinig merkbaar van studentenprotest NK-treinreizen tegen plannen NS

Het had een drukke ochtendspits moeten worden vandaag in de trein. Vele duizenden studenten hadden aangegeven te zullen protesteren tegen de plannen van de NS om studenten de spits te laten mijden. Maar op station Zwolle was vanmorgen geen actievoerende studenten te vinden. Ook op de andere stations bleef het rustig.Â
Meer dan 27.000 studenten uit heel Nederland hadden op de facebookpagina NK-treinreizen aangegeven dat ze vandaag expres in de spits zouden gaan reizen. Iedereen was opgeroepen in het oranje of rood-wit-blauw op het station te verschijnen. 
Maar het bleef rustig in de treinen. Niet alleen in Zwolle: ook in de rest van het land bleken weinig studenten daadwerkelijk op pad te gaan. 
Het was de bedoeling om met de ludieke actie te protesteren tegen het plan van de NS om onderwijsinstellingen te vragen collega's naar de avonduren te verschuiven. De spoorwegen hopen daarmee de drukte in de trein in de spits verminderen. 
Studenten zijn niet blij met de plannen. Ze vrezen bijvoorbeeld dat ze niet langer bijbaantjes kunnen hebben naast hun studie. Terwijl die bijbaantjes door het nieuwe leenstelsel alleen maar belangrijker zijn geworden. 

Probleem speelt niet in Zwolle

Dat het in Zwolle niet vol stond met studenten, heeft volgens het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) vooral te maken met het feit dat in Zwolle de problemen niet zo spelen. Hogescholen in die stad hebben aangegeven niet mee te willen werken aan de plannen van de NS. 
Eerder gaf de Universiteit Twente al aan de collegetijden niet te zullen aanpassen om de NS tegemoet te komen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.