nieuws

Oldenzaal hoeft van rechter geen extra stemlokalen te openen voor Oekraïne-referendum

Oldenzaal hoeft geen extra stembureaus te openen tijdens het Oekraïne-referendum op 6 april. De rechtbank in Zwolle heeft een verzoek van GeenPeil om extra stembureaus afgewezen.
Oldenzaal heeft voor het referendum vijf stembureaus aangewezen. Bij voorgaande verkiezingen gingen zeventien stembureaus open. GeenPeil meent dat 5000 stemgerechtigden per stembureau er echt veel te veel zijn en vreest dat minder mensen gaan stemmen.
De rechter bepaalde echter dat een gemeente, in dit geval Oldenzaal, grote vrijheid heeft om zelf te beoordelen hoeveel stembureaus ingezet worden bij een verkiezing. De wet zegt dat dit er minimaal één moet zijn. In Oldenzaal zijn het er vijf en dus ging de rechter akkoord. 

Opkomst

Bij het referendum is de opkomst van groot belang. Die opkomst zal volgens de gemeente Oldenzaal lager uitvallen van bij verkiezingen voor de Tweede Kamer of de gemeenteraad. Bovendien is het stemmen veel simpeler, omdat enkel gekozen kan worden tussen ja en nee. Dat maakt ook het tellen van de stemmen makkelijker. Bij ingewikkelder verkiezingen moet worden gestemd op een persoon van een partij en zijn er veel meer mogelijkheden.

Simpeler

De stichting GeenPeil heeft volgens de rechter niet weerlegd dat de stemming bij een referendum simpeler is dan bij verkiezingen. Ook vindt de rechter dat GeenPeil onvoldoende heeft aangetoond dat de opkomst hoger uit zal vallen dan de gemeente Oldenzaal vermoedt. 
Volgens persrechter Milani van de rechtbank wil de uitspraak van de rechter niet zeggen dat alle gemeenten nu minder stemhokjes dan bij andere verkiezingen zijn toegestaan. "wellicht worden in een andere zaak weer andere omstandigheden ingebracht wat van invloed kan zijn op de uitspraak", aldus Milani

Stembureaus in Oldenzaal

In het kaartje hieronder is het aantal stembureaus in 2014 te zien. De gemeente Oldenzaal is dit jaar van plan om alleen de rode stembureaus te openen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.