nieuws

Provincie Overijssel wil uitzonderingspositie regionale omroep in Mediawet

Provincie vraagt om uitzonderingspositie RTV Oost vanwege streektaal
Provincie vraagt om uitzonderingspositie RTV Oost vanwege streektaal © RTV Oost
De provincie Overijssel wil dat RTV Oost een uitzonderingspositie krijgt in de nieuwe Mediawet. Gedeputeerde Van Hijum heeft daar in een brief aan de Eerste Kamer om gevraagd.
De provincie Overijssel beroept zich in het verzoek om de uitzonderingspositie op het belang van het Nedersaksisch als erkende streektaal. Volgens Van Hijum heeft de omroep een functie om de streektaal in stand te houden.

Ook uitzonderingsposities Limburg en Friesland gevraagd

Samen met Overijssel pleit ook de provincie Limburg voor zo'n positie van de regionale omroep. Vorige week werd in de Eerste Kamer al een motie ingediend voor een uitzonderingspositie voor Omrop Fryslân, vanwege de Friese taal.
Staatssecretaris Dekker wil de regionale omroepen en de landelijke publieke omroep reorganiseren. Door de wetswijziging zouden de regionale omroepen verregaand moeten samenwerken om bezuinigingen van 17 miljoen euro mogelijk te maken, zonder dat de programma's van de zenders verdwijnen.

Uitstel bezuinigingen

De nieuwe plannen zouden aanvankelijk ingaan op 1 januari 2017, maar de staatssecretaris heeft nu uitstel gegeven. Daardoor moeten de omroepen niet de beoogde 17 miljoen bezuinigen, maar 8,5 miljoen in 2017. Dinsdag vergadert de Eerste Kamer opnieuw over de Mediawet.
Tegelijkertijd met de brief van CDA-gedeputeerde Van Hijum heeft ook de Overijsselse Statenfractie van het CDA maandagavond schriftelijke vragen gesteld over de Mediawet. De fractie wil dat het provinciebestuur zich inzet voor een uitzonderingspositie van de regionale omroep. De brief aan de Eerste Kamer van Van Hijum en zijn Limburgse collega Teunissen zijn daar een directe uitwerking van. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.