buurtbemiddeling

Twintig jaar buurtbemiddeling in Zwolle, vrijwilligers spelen een grote rol

Buurtbemiddeling Zwolle bestaat 20 jaar. Burenruzies en conflicten in de buurt worden opgelost door vrijwilligers die op verzoek gratis komen bemiddelen.
"Het was pionieren 20 jaar geleden", Els Rodink stond aan de wieg van Buurtbemiddeling: "In Amerika gebeurde deze vorm van burenruzies oplossen al en iemand bij de rechtbank van Zwolle kwam na een bezoek aan Amerika terug met het idee om het ook hier op te zetten."

'Ik doe oe echt niks'

Rotterdam, Zwolle en Gouda begonnen tegelijkertijd met Buurtbemiddeling. Henk Lobers is als vrijwilliger al 20 jaar verbonden aan Buurtbemiddeling: "Ik zag een advertentie en dacht dat ik dat wel leuk zou vinden." Na aanmelding kreeg Lobers een training.
De mooiste bemiddelingspoging vond plaats in een flat in Zwolle: "Omwonenden durfden het portiek bijna niet in, omdat ze dachten dat een man wapens had en vaak te veel gedronken had. We hebben een gesprek geregeld en toen zei de man tegen zijn buurvrouw; mien wiefke, ie hoeft niet bang te weez'n, ik doe oe echt niks."
In die 20 jaar zijn ruim 1820 gevallen van burenruzie aangepakt. "En dat zijn heel verschillende gevallen, variërend van een conflict over een vuilnisbak tot aan geluidsoverlast", Marianne Grooten is coördinator Buurtbemiddeling Zwolle: "Mensen bellen vaak met een klacht, waarna 2 vrijwilligers daar gaan praten. Vervolgens proberen we ook de andere kant van het verhaal te horen. Uiteindelijk is het de bedoeling om op een neutrale plek, zoals een buurthuis, een gesprek te arrangeren."

Conflicten minder heftig

De conflicten zijn in die 20 jaar niet anders geworden, wel zijn ze minder heftig doordat er eerder ingegrepen wordt. Het allereerste conflict weet Els Rodink nog goed: "Dat was een conflict dat al heel lang voort sudderde en iedereen dacht dat wij dat wel even op zouden lossen. Maar zo werkt het dus niet, was te veel oud zeer. Maar we hebben wel een eerste opening gevonden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.