nieuws

Wereldprimeur voor Enschede: TenneT kiest stad voor pilot met 'superkabel'

Elektriciteitsnetbeheerder TenneT heeft Enschede op het oog voor een pilot met een ondergrondse 'superkabel' van -200 graden Celsius.Â
TenneT wil een ondergronds supergeleidend hoogspanningssysteem van twee tot vier kilometer lengte aanleggen voor het Nederlandse elektriciteitsnet. Nergens ter wereld wordt supergeleiding nog over deze afstand toegepast. Een wereldprimeur voor Enschede dus.
TenneT heeft het tracé van 3,4 kilometer tussen de hoogspanningsstations Enschede Van Heekstraat en Enschede Vechtstraat geselecteerd als locatie voor de pilot. Met de gemeente Enschede wordt nu bekeken of de supergeleidingstechniek op de gekozen plek kan worden toegepast.

Stedelijk gebied

TenneT heeft voor het tracé in Enschede gekozen omdat dit een verbinding is die aan vervanging toe is. "Ook de afstand tussen de twee stations is belangrijk", zegt een woordvoerster van TenneT. "Die mag niet te groot zijn." Daarnaast moet de testlocatie in stedelijk gebied liggen. En ook heel belangrijk: Bij een eventuele stroomuitval moet het omliggende net de stroomvoorziening over kunnen nemen. 
"Onze maatschappij is in hoge mate afhankelijk van een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Dit vraagt om veel nieuwe infrastructuur die maatschappelijk acceptabel kan worden ingepast in druk bewoonde gebieden", zegt TenneT directeur Mel Kroon

Innovatieve techniek

TenneT wil hoogspanningsverbindingen steeds vaker ondergronds brengen. Dat vereist nieuwe, innovatieve techniek. "Dit eerste demonstratieproject met deze 'coole' superkabel moet straks uitwijzen of dit soort kabels in de toekomst breder toegepast kunnen worden", aldus Kroon."
Die superkabel is een zogenoemde HTS-kabel wat staat voor High Temperature Superconductivity. De supergeleider kan tot duizend maal meer stroom transporteren dan koper. Mede dankzij het koelsysteem kan een supergeleidende kabel tot vijf maal meer stroom transporteren dan een kabel die gemaakt is van koper, dat nu veel wordt gebruikt voor ondergronds transport van stroom.

Geen verlies

Een supergeleidende kabel heeft door koeling tot -200 graden Celsius geen weerstand en creëert vrijwel geen verlies tijdens het transport van stroom. De kabel wordt gekoeld met vloeibaar stikstof.
TenneT werkt bij het project onder meer samen met onderzoekers van TU Delft, Universiteit Twente, het Instituut voor Wetenschap en Ontwikkeling (IWO). De planning is dat het project in 2019 wordt opgeleverd.
De nieuwe kabel kan in eerste instantie alleen op trajecten van maximaal 4 kilometer worden toegepast. Een langer tracé is voorlopig niet mogelijk vanwege de nodige toevoer van stikstof om de kabel te koelen. Daarnaast is de techniek erg kostbaar; de kabel is vele malen duurder dan een standaard kabel. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.