schaliegas

Kamer: tot en met 2023 geen schaliegas

Stop Schaliegas
Stop Schaliegas
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er de komende zeven jaar geen schaliegas wordt gewonnen in onder meer Overijssel. Zolang de afspraken van het energieakkoord gelden, mag er van PvdA, PVV, D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50-PLUS niet naar schaliegas worden geboord.
Het energieakkoord geldt tot en met 2023. Een van de afspraken die werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties en de overheid in het energieakkoord maakten, is dat 16 procent van alle energie in 2023 duurzaam moet zijn.

'Belangrijk signaal'

Stientje van Veldhoven (D66) vindt dat de Kamer dinsdag een belangrijk signaal heeft gegeven dat Nederland inzet op de overgang naar schone energie. Zij is blij dat ook regeringspartij PvdA zich achter het voorstel van zeven oppositiepartijen schaarde. Het plan kwam uit de koker van D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren, PVV, GroenLinks en ChristenUnie.

Het kabinet besloot eerder al deze kabinetsperiode geen schaliegas te winnen. Ook is de komende vijf jaar geen commerciële opsporing en winning van het gas toegestaan. Het winnen van schaliegas is omstreden omdat er schade aan het milieu en de bodem door kan ontstaan.

'Serieuze stap'

Milieudefensie is verheugd over het besluit. "Hiermee neemt de Tweede Kamer een serieuze stap richting het onvermijdelijke afscheid van deze omstreden en overbodige vorm van fossiele energie", aldus de organisatie in een reactie. "Milieudefensie is, na jarenlang campagnevoeren voor een verbod, blij met dit besluit en roept de Kamer nu op om ook door te pakken."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.