azc Enschede

Omwonenden toekomstig azc Enschede lijken inspraakmoe; weinig animo voor vergadering over klachten

Er stonden 200 stoelen in de burgerzaal van Enschede. Maar daarvan waren er gisteravond hooguit 30 bezet tijdens de vergadering waarin gesproken werd over de klachtenafhandeling van de gemeente rond de komst van een asielzoekerscentrum in Enschede.Â
Op de agenda stond onder meer de conclusie van de klachtencommissaris Jos Pierey, die een klacht van 75 omwonenden van het toekomstig azc Eschmarkerveld heeft bestudeerd. In november vorig jaar klaagden de mensen over de handelwijze van de gemeente Enschede in het besluitvormingsproces rond het azc. Volgens Pierey heeft de gemeente correct gehandeld, maar blinkt ze niet uit in duidelijkheid.

Keukentafelgesprekken

Tijdens de vergadering werd duidelijk, dat veel omwonenden zich vanaf het begin al niet serieus genomen voelen en dat ook na gisteravond nog zo ervaren. D66-raadslid Gertjan Tillema zei zich dat voor te kunnen stellen en vond dat er veel meer baat is bij gesprekken bij de mensen thuis. Voor die keukentafelgesprekken kreeg hij bijval van de VVD en ook wethouder Jurgen van Houdt stelde al met mensen om tafel gezeten te hebben.
Veel partijen stelden vragen over de mogelijkheden die er zijn om minder dan de voorgestelde 600 asielzoekers op te vangen. Maar die suggestie, die ook bij veel omwonenden leeft, lijkt het niet te halen. Het besluit om een asielzoekerscentrum op de voorgestelde locatie te vestigen lijkt een voldongen feit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.