Vechtdal

Regio Vechtdal gaat aan de slag met lokale initiatieven voor nieuwe natuur

Regio Vechtdal gaat aan de slag met de Groene Loper. Een project waarbij geld wordt gestoken in lokale initiatieven met de natuur.Â
In Zwolle, Enschede, Deventer en Almelo hebben ze al ervaring met de Groene Loper, waarbij verschillende groene initiatieven worden beloond met een voucher om plannen ten uitvoer te brengen.  Nu gaat de Groene Loper ook van start in het Vechtdal, waar 10.000 euro aan vouchers worden verdeeld onder projecten in Gramsbergen, Hardenberg, Ommen en Dalfsen.
Het idee van de Groene Loper is om organisaties en bewoners zoveel mogelijk te betrekken bij de natuur. De gedachte is dat bewoners door deze betrokkenheid worden gestimuleerd om duurzaam en zorgzaam met de natuur om te gaan. De initiatieven van bedrijven en bewoners worden gekoppeld om zo 'een Groene Loper uit te leggen' over het hele Vechtdal, waarvan de natuur profiteert.
De initiatieven kunnen klein zijn zoals het strooien van bloemenzaad op een braakliggend terrein of het weghalen van tegels in een straat om er stokrozen te planten. Maar ook grotere initiatieven zoals het opzetten van een gezamenlijke groentetuin behoren tot de mogelijkheden.
De Groene Loper wordt mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel. IVN Overijssel en Landschap Overijssel zorgen voor ondersteuning. Vanavond is er voor geïnteresseerden een bijeenkomst bij Restaurant de Bootsman in Ommen, waarbij iedereen ideeën voor nieuwe natuurontwikkeling kan aandragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.