Kampen

Bezuinigingen bedreigen zorgtaken Kampen

Kampen maakt zich zorgen over het uitoefenen van de nieuwe zorgtaken. Als de gemeente niet snel meer geld krijgt zou de zorg weleens in gevaar kunnen komen. Dat zegt wethouder Meijering van Kampen die met een aantal andere gemeenten al een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.
Het geld dat het Rijk beschikbaar heeft voor de zorgtaken die gemeenten moeten uitvoeren wordt volgens een model over de gemeenten in Nederland verdeeld. Dat verdeelmodel pakt slecht uit voor sommige gemeenten, waaronder Kampen. De komende jaren gaat er 7 miljoen euro af van het budget van de gemeente. "Het bedrag dat overblijft per inwoner is niet voldoende."

Lobby

Meijering is helemaal niet tegen de overheveling van de zorgtaken van het Rijk naar gemeenten. "Maar dan moet er wel genoeg geld zijn." En Kampen is niet de enige gemeente die het met minder geld moet doen. Daarom trekt Kampen op met onder meer Lelystad en Assen. Er is een lobby gestart, niet alleen in de Kamer maar ook bij de staatssecretaris van Volksgezondheid. 
Meijering heeft er vertrouwen in dat er in Den Haag geluisterd wordt. "We gaan aantonen wat de effecten zijn van het huidige verdeelmodel. We willen onze  inwoners de zorg bieden maar daar is aantoonbaar te weinig geld voor. Daar zal de staatssecretaris zich ook verantwoordelijk voor voelen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.