cultuur

"The Beatles hadden ooit een optreden gepland staan in Enschede"

George Martin, producer van The Beatles is overleden. "Maar het is geen trieste dag", zegt kenner en fan Tom Weel uit Almelo. "Hij is 90 jaar geworden. En zonder hem had de band nooit geklonken zoals The Beatles klinken."
Martin heeft alle albums van The Beatles geproduceerd. En veel toegevoegd volgens Weel. "Hij kwam uit de klassieke hoek, dus de strijkers en de arrangementen zijn van hem. Zoals je bijvoorbeeld goed hoort in het nummer 'Strawberry Fields', ook mijn favoriet."
Martin produceerde aanvankelijk komieken. Ze kwamen bij elkaar toen The Beatles probeerden om een label te krijgen, en dat lukte maar niet. "Pas toen ze auditie deden bij Martin lukte dat. Maar toen mochten ze alleen covers spelen. Dat was de band snel zat. Pas toen Martin tips gaf, over hoe snel The Beatles nummers moesten spelen, pas toen werd het een succes." 

Optreden in Enschede

George Martin was wel de baas. "Het was natuurlijk zijn studio, dus de jongens moesten wel luisteren. Het was echt sparren", aldus de kenner uit Almelo. Een Overijsselse link met de Britse band is er niet. "Behalve dan dat er een gerucht gaat dat The Beatles ooit zouden optreden in Enschede", aldus Weel. "Maar dat bleef enkel een gerucht, helaas."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.