nieuws

Beroepsvissers betrapt op illegale vangst, OM doet onderzoek in Deventer

Riviervissers in overtreding
Riviervissers in overtreding © RTV Oost / Bart Kieft
Het Milieu Rechercheteam Oost-Nederland heeft vandaag onderzoek in Deventer gedaan naar aanleiding van de illegale vangst van paling en wolhandkrabben in de Boven Rijn en het Bijlandschap Kanaal bij Tolkamer. Het onderzoek volgde op het op heterdaad betrappen van twee beroepsvissers die in november vorig jaar bezig waren met een illegale visserij.
Het rechercheteam doorzocht onder leiding van het Openbaar Ministerie een boot en twee woonadressen in Deventer. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek naar de activiteiten van beide beroepsvissers wordt voortgezet.

Vis met hoge concentraties PCB's en dioxine

In november vorig jaar kreeg de politie informatie binnen over een illegale bevissing van het Bijlandsch Kanaal en de Boven Rijn. Deze wateren zijn aangewezen als water waarin hoge concentraties van PCB’s en dioxine-achtige stoffen aanwezig zijn en het verboden is om aal en wolhandkrabben te vangen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat aal en wolhandkrab uit deze wateren een te hoog gehalte aan dioxine bevatten, waardoor bij consumptie een gevaar optreedt voor de volksgezondheid.

Fuiken zijn in beslag genomen

Het rechercheteam en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) betrapten de twee beroepsvissers op 10 november op heterdaad bij het vangen van aal en wolhandkrabben. De dieren waren kennelijk bestemd om te worden verhandeld voor de menselijke consumptie. De vangst werd ter plaatse teruggeplaatst in de Rijn. De fuiken die werden gebruikt voor het vissen zijn in opdracht van de officier van justitie in beslag genomen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.