nieuws

Kamper IJsselkogge wordt in Lelystad nat gehouden en opgemeten voor reconstructie

De IJsselkogge die op dit moment in een speciaal door Rijkswaterstaat gebouwde conserveringshal in Batavialand in Lelystad staat, wordt de komende maanden nauwkeurig onderzocht en opgemeten om een bouwtekening voor de reconstructie te maken. Ook de vier containers met wrakhout van de Kogge worden daarin meegenomen.Â
Het onderzoek gebeurt onder leiding van maritiem archeoloog Wouter Waldus, die de 600 jaar oude Kogge op 10 februari met zijn bergingsteam uit de IJssel bij Kampen heeft gehaald.Tijdens het onderzoek zullen de archeologen ook voor het eerst binnenin het 600 jaar oude vrachtschip onderzoek doen. Er ligt nog een flinke lading zand in het wrak, dat eruit gehaald moet worden.

Nieuwe vondsten

Het is niet ondenkbaar dat daarbij nog een aantal bijzondere vondsten gedaan gaat worden. Met een hoogwerker hebben de archeologen in het ruim van de Kogge al een aantal tegels, wat deksels van tonnen en scheepsattributen zien liggen.
Gedurende de onderzoeksperiode is het zaak om de Kogge goed nat te houden, zodat het schip niet uitdroogt en kapot knapt. Dat gebeurt met behulp van 24 sprinklerinstallaties die in de nieuwe conserveringshal dag en nacht aan staan.

Nader onderzoek conserveren IJsselkogge

Verder wordt er de komende periode, in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed, onderzoek gedaan naar de beste methode om het schip te conserveren. Specialist maritieme materialen, Laura Koehler, krijgt daarbij hulp van een aantal nationale en internationale conserveringsexperts.
Het onderzoek moet uitwijzen of en hoe het zware eikenhout van de Kogge het beste gedroogd kan worden. De klus zal naar verwachting zeker drie jaar in beslag nemen.
Ook wordt bekeken welke restauratiewerkzaamheden nodig zijn om het scheepswrak van de Kogge tentoon te stellen. De gemeente Kampen wil de IJsselkogge op termijn terug halen naar Kampen om het schip een prominente plek in de stad te geven. Daarvoor moet Kampen nog wel op zoek naar financiële middelen.

Rondleidingen in conserveringshal kogge

Het wrak van de IJsselkogge in Batavialand is tijdens de museumweek van 16 tot en met 24 april voor het publiek te zien tijdens een beperkt aantal exclusieve rondleidingen in het nieuwe conserveringsstation. Daarna gaan de deuren op slot en zal het scheepswrak alleen nog van achter glas te bewonderen zijn.
Belangstellenden voor de rondleidingen in de conserveringshal kunnen zich aanmelden bij Nieuwland Erfgoedcentrum, waar ook een tentoonstelling over de IJsselkogge, te zien is.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.