Regeldruk

Zwols schoolbestuur wil regeldruk in basisonderwijs bespreken met ouders, leerkrachten en politici

Vivente, het schoolbestuur van vijftien christelijke basisscholen in Zwolle houdt dinsdagavond een bijeenkomst om de problemen in het basisonderwijs te bespreken. De school baalt enorm van de regeldruk en vindt dat scholen moeten laten zien dat ze 'knokken en vechten voor hun leerlingen'. Dat zegt Albert Kamphuis, een van de schooldirecteuren van de onderwijsgroep.
Voor de bijeenkomst zijn ouders, leerkrachten en politici uitgenodigd. "We willen die avond bespreken hoe onze school voortaan meer vanuit vertrouwen kan gaan werken in plaats vanuit regels en protocollen," zegt Kamphuis. Zijn hoop is dat scholen het lef hebben om niet alles meer te doen wat de scholen wordt opgedragen.
Volgens de directeur gaan de vele regels ten koste van het lesgeven. "Een voorbeeld daarvan is de anti-pestcoördinator, die we als school moeten aanstellen. Daarvoor moeten protocollen worden ontwikkeld en daarover wordt weer uitvoerig gepraat. Ik heb liever gewoon goede docenten die de kinderen kunnen zien en begrijpen. Dan ontstaat er ook minder pestgedrag."

Petitie

De bijeenkomst is een aanvulling op de petitie 'De basisschool wankelt' die de school zo'n twee weken geleden is gestart. Met die petitie willen de ondertekenaars dat de regering stopt met het bedenken van nieuwe opdrachten en regels voor het onderwijs.
Verder vraagt de school om een uitzondering te maken op de Wet Werk en Zekerheid die op 1 juli ingaat. Door de wet worden onderwijsinstellingen verplicht mensen na drie invalbeurten in vaste dienst te nemen. De angst bestaat dat het daardoor steeds lastiger wordt om invallers in te schakelen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.