huisarts

Huisarts vinden in Enschede moeilijk, tekort dreigt

Patiënten kunnen in Enschede steeds moeilijker een huisarts vinden. Twee derde van alle huisartsenpraktijken neemt geen nieuwe patiënten meer aan.
Rick Schenau is huisarts in Enschede en vice-voorzitter van belangenvereniging de Huisartsenkring Twente. Namens alle huisartsen in Enschede luidt Schenau de noodklok: "In bepaalde wijken weten we dat mensen geen huisarts meer kunnen krijgen en uit moeten wijken naar een ander deel van de stad. Dat moet je niet willen, want daardoor kan een huisarts te laat komen wanneer er een noodgeval is."

Vak huisarts steeds zwaarder

Het vak huisarts wordt volgens Schenau steeds zwaarder: "We krijgen van alles op ons bordje zoals meer patiënten met psychische problemen, de jeugdzorg en je moet niet vergeten dat mensen steeds ouder worden en daardoor steeds vaker bij een huisarts komen." 

Dependance huisartsenopleiding

In het ziekenhuis in Hengelo worden studenten van het Academisch Ziekenhuis van de universiteit van Amsterdam opgeleid tot huisarts speciaal voor Twente. Volgens huisarts en docent Dick Walstock zorgt deze opleiding ervoor dat het tot nu toe nog steeds net goed gaat: "Ik durf te zeggen dat er zonder deze opleiding allang een flink huisartsentekort was geweest in heel Twente. Nu valt het nog mee."

Zelf praktijk starten lastig

Mark Busscher en Marieke Scholten willen allebei juist heel graag in Twente huisarts worden. Mark wil niet zelf een praktijk starten, maar één van een andere huisarts over gaan nemen: "Dat is makkelijker en goedkoper. Een eigen praktijk starten kost 2 jaar, terwijl een praktijk overnemen van een huisarts die met pensioen gaat, zo kan."

Menzis ziet geen probleem

Zorgverzekeraar Menzis laat in een reactie weten dat er volgens hun geen tekort aan huisartsen in Enschede is. Wel zijn er patiënten die moeilijk te plaatsen zijn, maar dan moeten ze soms iets verder reizen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.