beroepsvissers

Verdachte beroepsvissers uit Deventer: "Vis was niet illegaal gevangen"

Paling
Paling
De twee beroepsvissers uit Deventer die door het Milieu Rechercheteam Oost-Nederland worden verdacht van illegale visvangst, zeggen zich van geen kwaad bewust te zijn. "De vis is gevangen in Duitsland," zegt beroepsvisser Frans Komen.
De beroepsvissers zeggen door de rechercheurs aangehouden te zijn met hun auto. "In mijn auto vonden ze 10 kilo aal en 17 kilo wolhandkrab, maar die is gevangen in Duitsland. Ik wil gewoon die vis vergoed hebben, uit principe."

Visverbod in Nederland, maar niet in Duitsland

In Duitsland geldt geen visverbod. In Nederland is sinds 2011 de vangst van paling en wolhandkrab in alle grote rivieren verboden, de vissoorten absorberen veel giftige dioxine in hun vetlaag. 

Wachten op de rechter

Komen neemt geen advocaat in de arm, maar wacht tot de zaak voor de rechter komt: "Die moet er maar over oordelen."
Wat Komen ook steekt, is dat het rechercheteam de fuiken die wel in Nederlandse wateren stonden in beslag heeft genomen: "Die fuiken waren van mijn zoon. Bedoeld voor onderzoek naar de visstand, niet voor de vangst."

Steeds lastiger overleven als beroepsvisser

Komen en zijn zoon zijn een van de weinige beroepsvissers die nog actief zijn op de viswateren in Oost Nederland. Volgens Komen wordt het de beroepsvissers in Nederland steeds lastiger gemaakt om hun werk te doen.
Hij verwijt de rechercheurs van het milieuteam niets: "Die mensen doen hun best, toch denk ik dat het met illegale bevissing wel mee valt. Ik heb de laatste drie jaar geen illegale visser gezien op onze wateren en ik zit er toch dag en nacht."   
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.