vaccinatie

GGD Twente gaat meisjes van 12 en 13 jaar inenten tegen HPV

GGD Twente gaat meisjes inenten tegen HPV
GGD Twente gaat meisjes inenten tegen HPV
De GGD Twente start een vaccinatieronde tegen HPV, het humaan papillomavirus. De komende weken krijgen alle meisjes van 12 en 13 jaar in Twente een uitnodiging voor een inenting. De vaccinatie werkt preventief tegen het ontstaan van baarmoederhalskanker.
Zeventig procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. De inenting biedt geen garantie dat meisjes op latere leeftijd geen baarmoederhalskanker krijgen, maar ze zijn met deze vaccinatie wel beter beschermd.
De vaccinatie bestaat uit 2 inentingen, de tweede inenting wordt ongeveer een half jaar na de eerste inenting gegeven. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met andere inentingen en niet ernstig. Na de prik kunnen meisjes last van pijn in hun arm krijgen, sommige meisjes krijgen spierpijn, hoofdpijn of last van moeheid. Deze verschijnselen gaan vanzelf weer over. 
De inentingen zijn vrijwillig. Meisjes mogen zelf kiezen of ze zich willen laten inenten. Alle meisjes ontvangen in het jaar dat ze 13 jaar worden een uitnodiging per post.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.